De grote Instagram-zadenruil

De grote Instagram-zadenruil

Wat doe je met die vele overschotten van zaden? Ruilen, natuurlijk! Via Instagram zette ik een experimentje op.


Reken even mee. In een zakje knolvenkel zitten 200 zaden. Daarvan zaai ik er elk jaar 5. Aan dat tempo oogst ik de laatste exemplaren in 2057. Zo lang gaan ze niet eens mee. Ik ben niet eens zo gek op venkel, moet ik toegeven. En bovendien: ik hou wel van een beetje diversiteit. Twee jaar na elkaar dezelfde bonen, tomaten of spinazie - waarom zouden we? Er is zoveel keus in het wonderland van moestuiniers.

Ik plaatste een oproep op Instagram: wie was geïnteresseerd in een handvol zaden uit mijn collectie? Keuze te over. Gratis te verkrijgen, door de postbode aan huis geleverd. Wie dat wilde, mocht me in ruil een restant uit zijn zadenoverschot terugsturen. De moestuinvariant van Pokémons of voetbalstickers ruilen op de speelplaats, zeg maar. En iets spannender dan ruilen met familie of vrienden, wiens aanbod op de duur nogal voorspelbaar wordt.

Lang hoefde ik niet te wachten op reactie. ’s Anderendaags vertrokken de eerste enveloppes, de dagen erna kwamen de eerste terug. De meesten stonden erop ook iets terug te sturen. Mijn borlotti bleken fel gegeerd, omgekeerd kreeg ik een verrassend allegaartje terug: bloemen, pompoenen, olijfkomkommers en zakje waarin zaad zat van ‘ofwel anijs, ofwel dille - ik weet het niet meer, sorry’. In veel geval stak er een lief briefje of kaartje bij. Wat een leuk initiatief het was. Hoe ààrdig van me - inderdaad: het grootste deel van de correspondenten waren Nederlanders. Of ze zaden ruilden uit gulheid dan wel gierigheid, daar ben ik zelf nog niet helemaal uit.

Wat me wel al duidelijk is: dit experiment is voor herhaling vatbaar. Volgend jaar weer, natuurlijk. Veel meer dan een postzegel kostte het me niet en de opbrengst was, naar bijbels model, zevenvoudig. Alleen al het plezier van het geven en via een lekker ouderwetse briefomslag te worden verrast. Al moet ik toegeven: niémand was geïnteresseerd in mijn knolvenkelzaad. Die raak ik dus nooit meer kwijt.

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

De oppas

De oppas

Met de zegen van de paus

Met de zegen van de paus