Zaaikoorts

Zaaikoorts

Jeukende handen. Het weerbericht vaker raadplegen. Visioenen van wuivend loof en opschietende gewassen. Dat zijn de symptomen. De aandoening heet: zaaikoorts, de drang om vroeger dan aanbevolen te beginnen met (voor)zaaien. Ze is ongeneeslijk.

De hevigste symptomen kan je verlichten door je aandacht af te leiden. Bloempotjes afwassen, zaaitrays voorbereiden, serre poetsen, zaden (nog maar eens) sorteren, zaaiplan checken en eventueel nog wat aanpassen. Niets of niemand houdt je natuurlijk tegen om te beginnen. Het gaat om pure wilskracht. Of vroeg zaaien dan mislukt? Niet per se, maar gezonde groenten kweken doe je best niet te vroeg, ik spreek uit ervaring.

Het was begin februari toen alles op een vreemde manier leek samen te vallen. De pas gepoetste serre waarop het zonlicht weerkaatste, de pakjes met zaad die me samenzweerderig aankeken en een goesting die in de rechtbank ‘onweerstaanbare drang’ zou worden genoemd. Het moestuinseizoen werd geopend verklaard, ik ging erwten en uien voorzaaien in de serre.
‘Is het niet wat vroeg?’, riep de buurman, muts over de oren, terwijl ik potjes met zaai -en stekgrond vulde.
Die vraag was niet onterecht, maar ik had hem dezelfde vraag kunnen stellen: hij installeerde op dat moment zijn trampoline in zijn tuin - het zou daar een fris verjaardagsfeestje worden.
Begin februari buiten tuinieren, al is het dan in de serre: je krijgt het gevoel dat je de wetten van de natuur tart. Maar tegelijk is er de opwinding dat het allemaal is begonnen: de plannen die je hebt gemaakt staan niet alleen meer op papier, ze steken nu ook in kleine potjes met aarde.

Opwinding durft al eens omslaan in euforie. Euforie zoals in: denken dat het weerbericht wel weer niet zal kloppen. Als ze al geen sneeuwstorm kunnen herkennen, kan je er dan wel op vertrouwen dat het écht 5 graden gaat vriezen? Ja dus. Toen ik ’s morgens in de serre naar mijn zaaitray ging kijken, was hij helemaal bevroren. Weg erwten. Weg uien. Weg euforie. Weg zaaikoorts. Genezen dus. En gewoon even opnieuw beginnen.

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

Elke wielrenner is een moestuinier

Elke wielrenner is een moestuinier

Moestuinplan in 3 stappen

Moestuinplan in 3 stappen