Waarom mama geen bloemen krijgt

Waarom mama geen bloemen krijgt

Sorry, bloemisten, maar hierbij een oproep: geen bloemen voor Moederdag dit jaar!

Wat geef je een moeder ‘die al alles heeft’, zoals alle moeders. Een attente man met een voorliefde voor flashy kledij, een mooi huis dat altijd is opgeruimd en twee geweldige kinderen — al zeg ik het zelf. Een boeket bloemen, daar kunt ge niet mee misdoen, zeggen ze dan. Bloemen houden van mensen, zoals de reclameslogan luidde. Ook omgekeerd.

Bloemen zijn dan ook een geschikt cadeau. Ze zijn een symbool voor leven en vruchtbaarheid — net wat onze moeders ons gegeven hebben, vruchtbaar als ze waren, toen.

Maar moeten het altijd bloemen zijn, vraag ik mij af. Na een paar dagen zijn ze verwelkt en wie weet kies je de verkeerde soort. Zelf heb ik een hekel aan rozen (het cliché!), een ander wil geen witte bloemen (is dat niets voor rouw?), of rode, of roze, of geen orchideeën, of anjers, of weet ik veel. Het luistert nauw. En het ruikt nog nauwer. Zelfs als je de ideale soort en kleur hebt gekozen, blijft de vaststelling dat bloemen in het beste geval een week meegaan vooraleer ze op de composthoop belanden.

Waarom geven we elkaar niet vaker een groenteplantje cadeau? Tomaten, paprika, enz. Groeit wekenlang, soms maandenlang, je hebt er oogst van en gaat de liefde niet door de maag? Als dàt geen symbool is van vruchtbaarheid, van voorspoedige groei, van levenskracht. En van liefde. Eetbare symboliek, alstublieft.

Goed, het ziet er misschien niet zo feestelijk uit dan een boeket in plastic met een krullend lint en een stickertje Leve moeder. Wie weet schiet er binnenkort een KBC-Start Up uit de grond die een onweerstaanbare verpakking bedenkt.

Hoe dan ook:  mijn mama krijgt voor moederdag dit jaar een tomatenplantje. Een ‘Tiny Tim’, ondanks zijn bescheiden naam een gegarandeerde leverancier van aperitieftomaatjes. Niet dat het mama zal verrassen, want eerder kreeg ze al een moestuinbak. En daarna kruiden voor daarin. En daarna aardbeien. En tomaten. De groene vingers zitten namelijk in de familie.

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

De vijfde ijsheilige

De vijfde ijsheilige

Bloemen en planten die uw moestuin helpen

Bloemen en planten die uw moestuin helpen