V8

V8

Dat je met een verse groentenoogst een menukaart vol lekker eten kan bereiden, is in deze kolom al genoeg gebleken, hoop ik. Maar heb je er ooit al aan gedacht om uit je moestuin te drinken?

V8 schijnt in de autowereld garant te staan voor 8 kleppen en ik veronderstel dat karren met 8 kleppen verdraaid goed vooruit gaan. Of net niet, weet ik veel. Voor mij staat V8 namelijk in de eerste plaats voor het groentensapje in blik waar ik altijd een beetje wantrouwig tegenover heb gestaan. Ik geef toe dat ik pas onlangs besefte dat de V voor ‘vegetables’ staat en de 8 voor het aantal groenten dat er in het drankje zit. Tomaat (voor 87%), wortelen, selder, bieten, peterselie, sla, waterkers en spinazie. Jeroen Meus schrijft het voor in een recept voor chili con carne, en dat is niet eens zo gek als het klinkt.

Producent Campbell gaat er prat op dat de tomaten voornamelijk afkomstig zijn van familiebedrijven en dat ook de rest van de groeten al tot V8 is verwerkt nog voor ze geoogst zijn - bij manier van spreken. 85 jaar oud is het drankje al, en zoals veel uitvindingen eerder bij toeval ontdekt. Een zekere W.G. Peacock verkocht sapjes van aparte groenten, maar een succes was dat niet. Tot hij op de duur zijn sapjes begon te mengen. Hoe meer V’s, hoe lekkerder zijn klanten het vonden. Hij eindigde bij 8 soorten, misschien was een negende soort er alweer te veel aan.

Nu, de verleiding om een eigen V8 te maken is er natuurlijk, al weet ik zeker dat het niet zo zal smaken als de blikjes (die ik ook al niet zo geweldig lekker vind). Maar waarom maken we niet onze eigen V8, of V7, of V6? De mogelijkheden zijn eindeloos. Eén van de meest uitdagende combinaties die ik op internet zag, was een V7 gemaakt van rode biet, selder, komkommer, venkel, groene peper, ui en pijpajuin. Het schijnt lekker te zijn. Maar ik durf niet. Ongetwijfeld wordt het een groen-bruine brij waar ik niet eens durf van te proeven, zoals die keer dat ik rode pepers in witte chocolade had gedoopt omdat ik dat iemand op Njam! had zien doen.

Het hoeft niet zo extreem, nee. En ik kan je dan ook iets simpels maar verdraaid lekker aanbevelen: een ‘ice tea’ met citroen verbena. Soms is een simpele V1 al genoeg.

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

75 moestuintjes

75 moestuintjes

De beste spaghetti 
zit tussen de oren

De beste spaghetti 
zit tussen de oren