Wij, tuinvrouwen

Wij, tuinvrouwen

Vrouwelijke hoveniers, zouden die bestaan? Ik vroeg het mij af, puffend naast een pas gedolven grafvormige put voor de aspergeplanten. Een beestenwerk, ja, dus misschien toch vooral een mannenwerk? Google leidde me ooit naar een Nederlandse hovenierster die zich ‘Juffertje in het groen’ noemt. Zou Juffertje ook zelf aspergegraven delven?

Als het over tuinieren gaat - weze het een moestuin of een siertuin - worden vrouwen nooit echt een hoofdrol toegedicht. Ofwel komen ze kruiden oogsten voor een geneeskrachtige thee, ofwel staan ze op veilige afstand een boeket bloemen te schikken - een ingrijpender rol was hen in vorige tijdperken ook niet gegund. Schrijfster Louisa Johnson was de ruzies met haar tuinier zodanig beu dat ze in 1837 een naar vrouwenrechten geurend boek schreef: ‘Every Lady her Own Flower Gardener’. Want, zo stelde ze, ‘vrouwen hebben een boek nodig waardoor we onze eigen tuinier kunnen worden, wij willen zélf alles weten.’

In de volkstuin waar ik vaak langskom, zie ik alleszins maar weinig vrouwen. Veel magere mannelijke bovenarmen, ook de spreekwoordelijke sigaret in de mondhoek ontbreekt niet. De vrouwen die ik zie, ontfermen zich over het onkruid en scharrelen wat rond met zaaitrays, gieters en een thermos koffie. Is de tuin het laatste mannenbastion? Niet meer, schijnt het. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen zijn er wachtlijsten, met daarop steeds meer vrouwen, veelal ecologischer ingesteld dan de mannen. In Groot-Brittannië gaat het nog sneller: één op de vijf volkstuintjes wordt door vrouwenhanden bewerkt. In Londen reiken wachtlijsten tot tien jaar ver.

De zon steekt, ik sta nog altijd naast het aspergegraf en moet denken aan een liedje van Herman Van Veen:

Zul je me instoppen
onder zachte aarde
zonder graftakken
en gladiolen
en strooi op mij viooltjes
en grote bossen prei.

Zou Herman ook tevreden zijn met asperges op zijn Vlaams?

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

De boekskes

De boekskes

5 tips voor de Bertjes

5 tips voor de Bertjes