Elke tuin is een bos

Elke tuin is een bos

Zo, met die titel heb ik meteen de aandacht, dacht ik. En het is niet eens clickbait. Het is waar.

‘Vergiftigen we onze kinderen?’, kopte een tijdschrift vorige week. Ja, dat zag er behoorlijk dreigend uit op een dinsdagmorgen. Het ging over giftige stoffen die zowat overal zijn, in de steden natuurlijk, maar ook op het platteland. En dat we daar zelf iets kunnen aan doen, meer dan we denken, zonder dat we de open haard hoeven dicht te metselen of onze auto te koop moeten zetten.   

Een deel van de oplossing ligt - uiteraard, wat had je gedacht? - in de tuin. Uit onderzoek blijkt dat onze tuinen 8 procent van het grondoppervlak in Vlaanderen innemen. Dat is bijna even veel als de 11 procent die wordt ingenomen door bossen. Onze tuinen spelen dus een belangrijke rol als we de luchtkwaliteit willen verbeteren: we moeten dus niet alleen het bos weer in voor het te laat is, maar even goed kunnen we in de eigen tuin beginnen.

Aardig detail: je kan zelf kiezen hoe je dat doet. De gemakkelijkste optie is de hele boel laten verwilderen en daarmee het klimaat wat vooruithelpen. Als je het gras afrijdt, kan je het beter mulchen dan het naar het containerpark te voeren, en niet alleen omdat je dan een autorit uitspaart. Dat is de gemakkelijke manier.

Je kan ook een tandje bijsteken en meer variatie in je tuin brengen. Hier neemt de enthousiaste moestuinier in mij het over van de luiwammes. Onderzoekers pleiten namelijk ook voor meer diversiteit in de tuin. Dus méér dan een uitgestrekte ‘pelouse’. Meer groenten en fruit dus, een extra boompje, zelf compost maken. Extra inheemse planten en enkele bloemen waar bijen dol op zijn. Met andere woorden: maak je eigen kleine bos!

Mij moet je zoiets natuurlijk geen twee keer zeggen. Het was een extra stimulans om mijn moestuin een flink stuk groter te maken, een voortuin vol bloemen te plannen en met een extra fruitboom mijn eigen kleine boomgaard aan te leggen. Twee vriendinnen offerden een deel van hun zonnige zaterdag op om in enkele uren tijd een berg werk te verzetten. Ongenadig brandde de zon en luid was het protest van onze stramme spieren, maar we dienden nu eenmaal een hoger doel: het milieu. En mijn eigen tuin.

 

Ben jij een zaaier of planter?

Ben jij een zaaier of planter?

Op een dag vind je de tuin van je leven

Op een dag vind je de tuin van je leven