Tomaten top 10

Tomaten top 10

Mei is de allerleukste maand voor een tuinier. Maar ook de drukste. Alles wat ik zo mooi heb gezaaid en verzorgd, mag in volle grond geplant worden. Dat is simpeler dan het lijkt. Daar sta je dan, met dat zorgvuldig uitgetekend winterplan, dat op papier altijd minder werk vergt dan wanneer je ermee naar het veld van eer trekt. Tuinieren met een potlood in de hand is nu eenmaal simpeler dan met een spade. De helft van de moestuin is nog leeg, er staan nog potjes buiten te wachten om geplant te worden en ik moet nog meters kervel, bietjes, sla en spinazie zaaien.

Dit jaar had ik ook gepleit voor ‘minder is meer’. Minder soorten en kleuren, geen paarse kolen, geen groene tomaten. In de moestuin is die zelfopgelegde beperking goed gelukt, in de serre wat minder. Als het op de kroonjuwelen van mijn moestuin aankomt, durven de dingen nogal eens uit de hand te lopen. Bedoeling was mij te beperken tot drie basisvariëteiten: ossenhart, een pastatomaat en kerstomaatjes. Uiteindelijk zijn het toch weer tien verschillende soorten geworden: 30 planten in totaal, op precies 55 cm van elkaar.

Dit zijn ze geworden, de tien winnaars in de categorie ‘tomaten’:

Beng-Seng: een klein trostomaatje, hij lijkt op de langwerpige snoeptomaatjes uit de winkel.
Black and Red Boar: een grote gerimpelde tomaat met bruin-rode strepen. Sappig en met veel vlees.
Brandy Wine: een bekende Amerikaanse variëteit. Het is een grote dieprode vleestomaat die heel lekker rauw te eten is.
Erika d’ Australie: donkere grote vleestomaat die me een grote opbrengst belooft. De smaak zou een beetje zoet én zuur zijn.
Heidi: langwerpige roma tomaat. Roma tomaten zijn droger en dus perfect om pasta en sauzen mee te maken.
Kravaal: subliem kerstomaatje.
Kiekenvilla: een typische ossenhart tomaat. Hartvormig met prachtig vruchtvlees. Deze soort is onbekend, maar ik ben heel benieuwd naar de smaak.
Nicky Crain: mooie grote ovalen tomaat die ook hartvormig is.
Old Virginia: een gewone tomaat (al klinkt dat saaier dan het is).
San Marzano: mocht niet ontbreken, benieuwd of ik veel verschil zal smaken met de Heidi

Liliane gaat met pensioen

Liliane gaat met pensioen

Geduld loont toch

Geduld loont toch