Tomatenkoorts

Tomatenkoorts

Een vriendin uit Schotland kwam me vorige week bezoeken. Ze had zo veel foto’s van de moestuin gezien maar wou hem nu eens in levende lijve bewonderen. In de serre bleef ze staan en bekeek alle naamkaartjes die aan mijn tomaten hingen. Hoeveel soorten heb je, en hoe beslis je welke je gaat kweken, vroeg ze.

Ik heb plaats voor 24 planten in serre. Daarvan zijn 2 plaatsen voorbehouden voor de snackkomkommer en de muizenmeloen. De 22 overblijvende plaatsen zijn allemaal ingenomen door tomaten, die ik opdeel in enkele categorieën. Tomaten om zo te eten, tomaten om te verwerken in sauzen, kleine tomaatjes om van te snoepen, een soort die je lang kan bewaren en enkele variëteiten die niet rood zijn. Voor mij gaat het dus om bewaren, grootte, verwerking en kleur.

Ossenhart is zo een ‘eettomaat’. Hij is niet meer weg te denken uit mijn tuin. Beter gekend als de Coeur de Boeuf, is vlezig en dus ideaal om zo op te eten. Daarnaast heb ik Noir de Crimée, een donkere tomaat met een zwarte bovenkant. Heel sappig en iets zoeter. De Red Centiflor (centi-flor: honderd bloemen) heeft effectief al honderd bloemen aan zijn takken. De tomaatjes zijn fris en sappig, ik ben benieuwd!

Omdat we de vele tomaten niet allemaal kunnen opeten staan er ook enkele die geschikt zijn voor verwerking. Ik maak ze in en dan kunnen we er de hele winter nog van genieten. De meest gekende Italiaanse soort is San Marzano, die staat voor het eerst in mijn tuintje. Benieuwd of ze hun reputatie eer aandoen! De Barrao is het Russische neefje van de San Marzano. Hij kan beter tegen het koude klimaat en is zeer productief. De Principe Borghese is een kleine Italiaanse soort, ideaal om in de zon te drogen (of ja, in de oven).

De Black Keeper spreekt voor zich: het is een winter-bewaartomaat. Je oogst hem eind september, als je ze op een droge koele plaats legt kan je hem tot kerst bewaren en gebruiken! In mijn serre staan ook gele tomaten, groene tomaten. Ze zijn lekker en fleuren een salade op. De gele peer is een klein peervormig tomaatje die naast de kleine Huayu groeit. Daarvan kan ik er al oogsten, perfect als snoepje uit de tuin.

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

 

Ename

Ename

De verwaarloosde tuin

De verwaarloosde tuin