Rosies tuin 3.0

Rosies tuin 3.0

Vorige maand werd in onze tuin een terras aangelegd. Dat heeft meer met tuinieren te maken dan je denkt.

Het terras kwam er uiteraard niet zonder slag of stoot, en evenmin zonder de grove middelen. Dagenlang reed de tuinaannemer met een kraantje heen en weer om tegels en aarde af- en aan te voeren. De rupsbanden vermorzelden ongenadig het gras dat we een hele zomer zorgvuldig hadden afgereden en ontmost en herschiepen het tot een veldritparcours dat voor de Koppenbergcross had kunnen dienen. Mijn moestuin bleef buiten schot, maar oogde in z’n winterse sluimer troostelozer dan ooit, daar in z’n hoekje.

Ik geloofde Jeroen graag dat het niet anders kon. Ik bracht hem koffie en Royco-soepjes om hem warm te houden en gunstig te stemmen, wie weet redde ik er enkele graszoden het leven mee.
Tot mij op een dag de woorden van een voetballegende voor de geest kwamen: ‘Elk nadeel heb sen foordeel.’

Nog diezelfde avond tekende ik een plan uit om de moestuin uit te breiden. Gras afgraven moest ik al niet meer doen, dus waarom niet meteen een strook omgeploegd aarde annexeren? Koortsachtig plande ik de extra vierkante meter moestuin. Wat een ruimte plots, wat een weelde, waar is de tijd van mijn allereerste moestuin, met zes moestuinbedden, voor elke soort eentje: vruchtgroenten, bladgroenten, kolen, peulen, aardappelen en knollen. Ik had ergens gelezen dat dat een goede manier van kweken is, en wie was ik om dat tegen te spreken? Maar nu, nu strekte de modderpoel die ooit mijn gazon was zich uit als mijn eigenste land of opportunities.

Op het nieuwe stuk maakte ik plaats voor fruit: braambessen, frambozen, bosbessen en een vijgenstekje. Daarnaast ook een vak voor (eetbare) bloemen — de bijen zullen zich daar kunnen uitleven. Naast de bloemen wil ik zoete maïs zetten en pompoenen. Die nemen zo veel plaats in op de ‘normale’ moestuinbedden dat ik ze gewoon een plekje apart wil geven. In de hoge moestuinbak die ik nog heb staan, komt een sla- en kruidentuintje. Om alles mooi af te werken, krijgt mijn nieuwe tuin een border met lavendel, rozemarijn, salie, marjolein en hysop.

Dank je, Jeroen, om mijn grasveld om te ploegen. Mijn moestuin is er een heel stuk groter door geworden. Rosies moestuinplan 3.0 is alive.

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

 

Alles begint met zaad

Alles begint met zaad

Frisse citroentaartjes

Frisse citroentaartjes