Ben jij een zaaier of planter?

Ben jij een zaaier of planter?

Ik was in de tuinwinkel. Nog maar eens, jawel. In het karretje: potgrond, frambozenplanten, een snoeischaar en een ‘vrouwenspade’. Die is lichter en korter en dus fijner voor vrouwen om mee te werken, luidt het. Ze hadden het gewoon ‘lichte spade’ kunnen noemen in plaats van het tuttige ‘vrouwenspade’, maar dat is een andere discussie.

Nu we toch over man/vrouw-dingen bezig zijn: toen ik rondkeek, viel me op dat mannelijke en vrouwelijke moestuiniers zich niet alleen onderscheiden door een andere spade. Ik zag dat mannen vooral plantjes kochten en vrouwen eerder zaadjes. Zou het kunnen? Zijn mannen planters en vrouwen zaaiers?

De Zaaiers

Ik ben dus een zaaier. Een echte. Een onredelijk groot deel van de woonkamer wordt momenteel ingenomen door potjes en trays. Elk bankje, tafeltje en stukje vensterbank wordt ermee gezegend. Heerlijk vind ik het, het hele proces. Alles vullen met speciale aarde, elk zaadje zorgvuldig een plaats geven en bedekken met aarde en liefde. Veel zorg moet ik ervoor dragen, want te droog is niet goed, en te nat ook niet. Te weinig licht is nefast, te felle zon ook niet ideaal. Als de zaadjes gekiemd zijn, moet ik ze elke dag ook even draaien. Ze groeien naar het licht en dus leunen de zaailingen naar het venster toe. Even draaien en het evenwicht is weer hersteld. Daarna verspenen en af en toe eens van de buitenlucht laten proeven, maar met mate. Zie je het voor je, het dagelijks gezeul met potjes en trays van binnen naar buiten en buiten naar binnen? Zo worden mijn eigen gezaaide planten sterk en zijn ze klaar om in mei in volle grond geplant te worden.

De Planters

Je hebt ook planters. Ze spitten diep en tegen half maart liggen hun tuintjes er al kraaknet bij. Zij missen het genot van het zaaien: winkelen en planten en klaar is Kees. Omdat winkelplanten in optimale omstandigheden wordt gekweekt zijn ze gegarandeerd altijd sneller groot dan mijn miezerige zaailingen. De moestuin van een planter staat dan nu al vol met slaplantjes, kolen en nog veel meer. Tegen midden mei is het al een weelderige tuin, terwijl in mijn tuintje hier en daar een sprietje groen te zien is. Een zaaier zal het altijd moeten afleggen tegen een planter, zoals de fietser het nooit kan winnen van elektrisch of farmaceutisch aangedreven concurrenten.

Zijn mannen planters en geen zaaiers? Schuwen ze het gefriemel met zaailingen en willen ze sneller resultaat? Ik zou het niet durven beweren, want in mijn omgeving ken ik even veel mannelijke zaaiers als vrouwelijke planters. En zelf koop ik ook wel eens plantjes, als het zaaien mislukt is of als ik gaatjes in de tuin wil opvullen met wat lekkers. Volgens mij heeft de planter het gewoon vaak te druk. Of een wederhelft die nog graag het verschil ziet tussen woonkamer en tuinbouwbedrijf.

 

De buurman betrapt

De buurman betrapt

Elke tuin is een bos

Elke tuin is een bos