De oppas

De oppas

‘Het zien er flinke uit’, zei Els.

‘Ze zien wat bleekjes’, merkte ik bezorgd op.

‘Ocharme, ja.’

‘Misschien te weinig gedronken?’

‘Of te veel.’

‘Misschien een allergie?’

‘Je hoort het zo vaak hé.’

‘Je belt toch als er iets is?’

‘Tuurlijk.’

Wie zijn moestuin lief heeft, plant zijn vakantie beter niet tussen begin maart en eind juli. Waarom ik dan zelf uitgerekend begin maart op reis vertrek, net als het allemaal moet beginnen, is me zelf ook nog niet duidelijk.

Duidelijk was wel dat ik voor een oppas moest zorgen. En net zoals ouders bij het kiezen van een kinderopvang of school niet over één nacht ijs gaan, is ook de keuze van een moestuinpleegmama van levensbelang. Iemand met groene vingers en een groen hart, dat spreekt. Iemand die mijn zaailingen water, aandacht en warmte geeft alsof het de hare zijn. Het begin is namelijk cruciaal. Uit die eerste, prille tomatenplantjes moeten takken groeien die trossen tomaten kunnen dragen - het blijft wonderlijk hoe snel dat gaat. Die eerste zaailingen betekenen het officiële begin van het moestuinseizoen. Zes maanden waarin er elke dag wel iets te doen is.

Een dag voor ik op reis vertrok, zette ik mijn zaailingen af bij moestuinvriendin Els. Een argeloze getuige had kunnen denken dat ik kinderen naar de opvang bracht, nog gauw een snotneus afvegend en traantjes drogend. Ik overhandigde Els plechtig de tray met 60 kiemende tomaten-, paprika- en preiplantjes, zij droeg hem voor zich uit naar een plaats aan het raam. Volgens mij neuriede ze een troostend melodietje, maar ik kan me vergissen. Bedremmeld schuifelde ik achter haar aan. Zo voelt dat dus voor een ouder, zo’n eerste schooldag. Een oefening in vertrouwen, veroordeeld zijn tot twijfels en schuldgevoel. Doe ik het wel goed? Net als de eerste zaailingen het hoofd boven aarde steken op reis vertrekken; wat voor moestuinvrouw bén ik eigenlijk?

‘En nu gaan we allemaal lekker vegeteren’, zei de oppas.

‘De plantjes, bedoel je?’

‘Ook. En jij kan 13 uur lang vegeteren op het vliegtuig. Geen wifi, geen computer, alleen maar lezen en films kijken. Zalig. Zo begin je écht uitgerust aan het nieuwe moestuinseizoen.’

 

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

Goudzoeker

Goudzoeker

De grote Instagram-zadenruil

De grote Instagram-zadenruil