Nachtvorst

Nachtvorst

Kennen we dat gevoel nog, afhankelijk zijn van de natuur voor ons dagelijks eten?

Vorige week, rond vijf uur in de namiddag, stuurde mijn lief enkele foto’s. Ik dacht dat hij vogelverschrikkers had gemaakt, maar herkende dan toch onze vijf nieuwe appelboompjes. Over hun hoofd had hij een plastic zak getrokken, over elke zijtak een lege PET-fles. Het waren appelbomen met een hoofd van Delhaize en armen van San Pellegrino. Dat het zou vriezen, stond eronder. En een emoji van een sneeuwman. Dat laatste was enigszins overdreven, maar de boodschap kwam aan. ‘Nachtvorst’, een van die vele woorden die bestorven liggen in de mond van Frank Deboosere, sloeg me als een koude dweil in de nek. Hetzelfde met die ijsheiligen waarover mensen soms spreken alsof ze ze persoonlijk hebben gekend.

Als moestuinier kan je de vrieskou best makkelijk omzeilen. Door plantjes binnen te houden, desnoods af te dekken. Fruitbomen zijn al moeilijker. Met kleine appelbomen zoals de onze valt er nog een mouw aan te passen - uiteindelijk vond ik een iets elegantere oplossing, zoals je op de foto kan zien - maar met grote bomen kun je het alleen maar ondergaan. En hopen dat de bloesems na enkele dagen niet zwart zijn geworden.

Dat hoopte ik al met mijn vijf kleine boompjes, dat hoopten de fruitboeren nog veel meer. Hoop doet leven, maar daarom nog niet minder vriezen. Ik las in de krant hoe ze de hele nacht ‘in de weer’ waren geweest met warmtekanonnen. Hoe ze langs het veld in hun auto hadden overnacht, om de twee uur de wekker lieten afgaan om de temperatuur te meten.

Mijn vijf boompjes hebben de vriesnacht doorstaan, ik hoop van die honderden grotere exemplaren van de fruitboeren hetzelfde. Mocht mijn oogst tegenvallen, en ik in de winkel op zoek ga naar - uiteraard - Belgische appels, zal ik er aan denken, aan die fruitboeren in hun auto. De volgende keer breng ik hen koffie om wakker te blijven. Of San Pellegrino.

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

Bloemen en planten die uw moestuin helpen

Bloemen en planten die uw moestuin helpen

De boekskes

De boekskes