De moestuinschool

De moestuinschool

Het speelrek was groter geworden. Dat gold voor wel meer dingen in mijn oude school: álles was er groter geworden. En de kleuren waren wat minder nineties, dat ook. Voor de rest verliep het terugzien minder traumatisch dan in de droom die ik de nacht ervoor had gehad, een bizar tableau vivant met gocars, tamagochi’s, springtouwen en pestkoppen. Ook die laatste waren wellicht groter geworden.
 
In de hoek van de speelplaats zag ik het bloemenperkje met een muurtje errond. Op die plek werd elk jaar de klasfoto gemaakt. Op het muurtje naast juffrouw Monique, Els of Huguette, met op de achtergrond een paar moedige begonia’s. Bloemen waren er nu niet meer te zien: het perkje was omgetoverd tot een minimoestuin, met een apart plaatsje voor twee kippen. Wat een heerlijk zicht – en hoe slim! Een ideale manier om de kinderen die thuis geen moestuin hebben toch de basics bij te brengen: eieren komen niet uit de fabriek en groenten niet uit een machine.
 
Wat valt er niet allemaal te leren uit moestuinieren? Veel. Heel veel. Je leert er rekenen (hoeveel plantjes heb ik nodig om…), biologie (hoe wérkt dat, zo’n tomatenplant), aardrijkskunde (welke grond heb je nodig), chemie (voedingsstoffen, meststoffen) en zelfs geschiedenis, met Colombus en zijn aardappelen. Werken in de tuin is ook een uitstekende vorm van lichaamsbeweging, samenwerking en teamspirit – het moet niet altijd een K3-dansje zijn.
 
Bovendien: zouden kinderen de groenten die ze zelf hebben geteeld niet sneller eens willen proeven? Hen doen beseffen dat eten niet zomaar uit de lucht op ons bord komt vallen, maar eerder de omgekeerde beweging maakt? Zou het hen zin doen krijgen om groenten zelf te leren klaarmaken? Oogstfeesten, klassoepen en groentenduels: ik zag het al allemaal voor mij.
 
Daar ergens, aan het voormalige bloemenperkje in mijn oude school, kwam ik bijgevolg tot een grote, allesomvattende conclusie: in een moestuin zit een volledig leerplan.

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

Het kind moet een naam hebben

Het kind moet een naam hebben

Indoor

Indoor