Met de zegen van de paus

Met de zegen van de paus

Zeg eens, heb je ze al gevoeld? De moestuinkriebels. Het gevoel van: het gaat beginnen. Ik wel. Bij de paus dan nog.

551 trappen leiden van de begane grond naar de koepel van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Daar stond ik. Uitzicht. Plein. De Heilige Stad. Achteraan keek ik uit op de Vaticaanse tuinen. En toen, als een openbaring, zag ik hem: de pauselijke moestuin. De pauselijke winterprei had duidelijk te lijden van de kou en veel meer was er ook niet te zien - het was uiteindelijk eind januari. Verder leek de tuin vooral groot maar ook vakkundig ingedeeld. Ik zag een serre. Voor tomaten, gokte ik. San Marzano’s, want die zijn goddelijk lekker.

Daar, goed 130 meter hoog, voelde ik ze: de moestuinkriebels. De goesting om er weer aan te beginnen, ook al was het nog veel te koud buiten en te gezellig binnen.

Op zo’n moment helpt niet alleen een pauselijke tussenkomst, maar ook een bevriende moestuinier. Elk jaar zit ik samen met mijn moestuinvriendin Els. We maken (of kopen) taart, drinken thee en plannen onze tuin. Vorige week hebben we onze tuinbedden ingedeeld volgens het wisselplan. Elke soort groente hoort in een bepaald bedje thuis en elk jaar schuift dat een plaatsje op. Zo groeien ze het best. Een simpele moestuinwijsheid, maar ze werkt. Toegegeven, we hebben een tijdje zitten sukkelen om te vinden welke groente nu op welk bedje thuishoorde, maar het is ons gelukt. Tijdens zo’n moestuindate bekijken we ook onze voorraad zaden. We kiezen onze favorieten online en bestellen samen een nieuwe lading verrassende, grappige of leuke groenten.

Waarmee beginnen? Met paprika’s en pepers. Het zijn de starters van de tuin. Eigenlijk amper geschikt om hier te groeien, maar daar hebben we iets op gevonden: de serre (of veel geduld). Het is een plant waar je goed voor moet zorgen en die langzaam groeit. Daar begin je dus best vroeg mee. Elkaar de loef afsteken en als eerste toch die paprika’s voorzaaien. Beginnen maar!

Als ik je vorig jaar met mijn columns heb overtuigd van het plezier van tuinieren, de smaak van eigen tomaten en de geur van versgekookte boontjes, dan is het nu aan jou. Doen!

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

De grote Instagram-zadenruil

De grote Instagram-zadenruil