De grote lap vlees met wat groen

De grote lap vlees met wat groen

‘Heb je weer een documentaire gezien?’, vraagt mijn man. Dat is een typische reactie als ik plannen maak om gezonder te gaan eten. Het was dus ook de reactie die ik oogstte toen ik vroeg: ‘Volledig plantaardig eten - zou dat haalbaar zijn?’

Ja, ik had dus een documentaire gezien: Food Choices op Netflix. Geen visueel pareltje, maar wel een documentaire met inhoud. En met wetenschappelijk onderbouwde argumenten die volledig plantaardig eten promoten. Dat mensen eigenlijk geen echte carnivoren zijn, luidde het, maar dat de maatschappij (lees: de industrie) ons wil doen geloven dat we zonder vlees of dierlijke producten een tekort aan eiwit gaan ontwikkelen, omega 3 supplementen moeten slikken en zwakke botten krijgen.

Niets is blijkbaar minder waar. Je kan perfect gezond leven zonder vlees, eieren of zuivel en het is bewezen dat ze de oorzaak kunnen zijn van ziektes en aandoeningen.

Ik denk aan de melk die ik elke ochtend drink. De yoghurt bij het fruit als ontbijt. De kaas met boter op de boterham en het kalfslapje dat in de ijskast ligt voor vanavond. Eigenlijk eten we best veel dierlijke producten en het lijkt me onmogelijk om die allemaal te schrappen.

Voor ik volledig ‘vegan’ ga en mij alles ontzeg waar ik zo gewend aan ben probeer ik het te introduceren in ons dagelijks leven op een iets subtielere manier.

Ten eerste de verhouding vlees-groente op het bord. In plaats van een grote lap vlees met een schamel lepeltje groenten draaien we het om: veel groenten met een klein stukje vlees. We kopen één stuk vlees voor twee personen - en dat lukt best als er genoeg groenten zijn. En gewoon vaker vegetarisch eten. Zelfgemaakte gnocchi met spinaziepesto uit de tuin: daar zeg je toch geen nee tegen?

Daarnaast zijn er sojaproducten. In de supermarkt vond ik sojamelk- en yoghurt. De yoghurt met vanille is heerlijk (en licht verslavend). De melk is even wennen, maar smaakt gewoon ‘anders’. In de koffie merk je het niet eens. Er bestaat ook soja smeer- en braadboter dus waarom zouden we nog dierlijke vetten kopen vraag ik me af?

Het is misschien weer één van mijn docu-fases maar wie weet blijft het wel plakken. Gezond zijn doet geen zeer.

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

 

Agressie in de supermarkt

Agressie in de supermarkt

Denken aan Lloyd

Denken aan Lloyd