De vijfde ijsheilige

De vijfde ijsheilige

Toen ik als kind over de ijsheiligen hoorde, dacht ik nog niet aan een moestuin. Ik dacht aan het Ijsboerke, die voor hen ongetwijfeld in onderaanneming werkte. Die heiligen waakten erover dat het hele assortiment ongesmolten tot in Lauwe geraakte. Daarom klonk er ook opluchting door in vaders stem telkens als hij over hen sprak.

Nu weet ik beter en voel ik diezelfde opluchting: het gevaar is geweken, alles mag buiten worden geplant. De tomatenplanten zijn naar de serre verhuisd, zoals elk jaar heb ik er veel te veel en belandt een deel buiten op een bankje - zo gaat dat met invallers. Paprika’s, aubergines, boontjes, courgettes, prei en een boel kruiden mogen met de voeten in de aarde staan. Zelfs het citroenboompje is naar buiten gerold, als laatste. Let the games begin!

Van nachtvorst ben je nimmer vrij / Als Bonifaas nog niet is voorbij,
lees ik op de website van Frank Deboosere, en ik hoop dat hij dat niet gedicht heeft.

Frank somt ze ook op, die vier koele kikkers die rillingen jagen over de rug van elke moestuinier: Marmetus (11 mei), Pancratius (12 mei), Servatius van Maastricht (13 mei) en Bonifatius van Tarsus (14 mei). Marmetus was ooit bisschop van Vienne (Frankrijk). Pancratius stierf rond 300 als 14-jarige (!) als martelaar die het christendom weigerde af te zweren. Het Londense treinstation waar de Eurostar aankomt, is naar hem genoemd. Servatius was in de 4de eeuw de eerste bisschop der Nederlanden, Bonifatius stierf in 304 een wrede dood tijdens christenvervolgingen.

De link met vorst of tuin ontgaat me. Tot ik ontdek dat er nog een vijfde ijsheilige is, een vrouw, die niet in alle landen even goed is geëmancipeerd en dus ook niet overal wordt meegeteld. Sophia van Rome heet ze. Zij heeft wel een weerkundige link: ze is beschermheilige tegen nachtvorst en draagt daarom de bijnaam ‘koude Sophie’.

Vanaf nu is er voor mij maar één ijsheilige meer, als ode aan vrouwelijke moestuiniers: koude Sophie, op 15 mei.

Pas jij je website aan, Frank Deboosere?

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

Drugs in de tuin

Drugs in de tuin

Waarom mama geen bloemen krijgt

Waarom mama geen bloemen krijgt