Heerlijk onkruid

Heerlijk onkruid

En plots is daar de eerste echte oogst. Niet alleen de sla en radijzen, maar ook aardbeien, peultjes, spinazie en snackkomkommers. Het meest indrukwekkend blijft voor mij de artisjokplant - onkruid eigenlijk, een distel, maar misschien wel het meest heerlijke onkruid dat er is. De grote bloemknop kan je koken en daarna het onderste, zachte deel van de schutbladeren één voor één uitzuigen. Ook het hart is een ware delicatesse - te gebruiken in salades. En gezond dat het is - té gezond bijna. Artisjok bevordert de spijsvertering - dat wisten de oude Grieken al -, wordt aangeraden voor diabetespatiënten, verlaagt de slechte cholesterol, is vochtafdrijvend, goed voor de lever en bevat voorts antioxidanten en vitaminen - voor elk wat wils. Niet slecht voor wat onkruid.

Ja, laten we het over onkruid hebben. Het is een beetje als dweilen met de kraan open. Vorige week nog heb ik de he-le moestuin onkruidvrij gemaakt. Mijn tuin was er eentje zoals in de boekskes. Het gaf mee een geweldig gevoel, maar 3 dagen later zag ik de akkerpest alweer schieten. Mocht onkruid wieden niet zo rustgevend werken, een mens zou er gek van worden. Het is loslaten, want één ding is zeker: het komt terug.

Onkruid heeft ook wel voordelen. Het kan je namelijk iets vertellen over de grond waar het op groeit. Klavers en wikke zal je vooral aantreffen op een grond die een tekort aan stikstof geeft. Omgekeerd wijst brandnetel op een grond met een hoog stikstofgehalte. Het is natuurlijk geen exacte wetenschap, maar toch. Onkruid lokt ook (vaak nuttige) insecten naar jouw tuinen.

Onkruid kan je ook eten. Brandnetelsoep is intussen ingeburgerd, maar de jonge blaadjes van paardenbloem zijn perfect eetbaar in een salade. Van de bloemen heb ik al gelei gemaakt. Of probeer eens een stamppot of pesto van zevenblad - vroeger vaak gebruikt als huismiddeltje tegen pijnlijke gewrichten.
De populaire naam van zevenblad is ‘tuindersverdriet’ of ‘tuinmansverdriet’ (‘tuinvrouwverdriet’ dus ook?) en dat brengt ons terug tot wat onkruid in de meeste gevallen is en blijft: miserie. Want als ik moet kiezen tussen zevenblad en een onkruidvrije tuin, dan weet ik het wel…

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

Denken aan Lloyd

Denken aan Lloyd

Filosofie van een citroen

Filosofie van een citroen