Goudzoeker

Goudzoeker

Op vakantie inspecteer ik onwillekeurig het groentenaanbod in de lokale supermarkt. Zeker als die zich een paar duizend kilometer van huis bevindt.

In de supermarkt met de exotische naam Pola zag ik, behalve joekels van wortelen, ook asperges. Geen idee waar ze waren gekweekt. Ze oogden slapjes en triest, maar ik begon al te dromen van onze Belgische witte asperges. De beste die er zijn, uiteraard. Sappig, knapperig, met gesmolten boter, ei, peterselie… Asperges zijn en smaken zoals ze zijn; pure smaken die je niet kan en mag verdoezelen.

Is asperges kweken moeilijk, vraag je? Het vraagt alleszins veel geduld, sterke spieren en vooral goede grond. Nu heeft elke groente goeie grond nodig, maar asperges zijn wat dat betreft veeleisend. Hoeft het te verbazen, voor een groente die helemaal ondergronds aangroeit tot het spreekwoordelijke witte goud?  

De aarde voorbereiden op het telen van asperges begint al een jaar op voorhand. Je graaft een zaaibed 80 cm diep uit - geloof me dat is diép - waarna je het aspergegraf opvult met stalmest, 10 liter per vierkante meter - geloof me opnieuw: dat is onwelriekend véél paardenmest. Op de weer dichtgeharkte grond zaai ik groenbemester (Phacelia), de nuttige dwaas in elke moestuin. Mooi is hij niet, maar hij verrijkt de grond, is een verdienstelijke pied-à-terre voor elke bij en uiteindelijk nog altijd aantrekkelijker dan paardenmest. De groenbemester staat er al van vorig jaar en is nu bijna helemaal afgestorven. Perfect om in te werken. Het aspergebed is klaar voor de volgende stap.

Asperges zaai je ook op voorhand. Niet op de plek waar ze uiteindelijk een jaar of 7 blijven groeien, maar op een apart moestuinbed. (Je hebt dus best wat plaats nodig). Vorig jaar probeerde ik ze binnen voor te zaaien. Na twee mislukkingen dan maar in volle grond, maar het mocht weer niet zijn. Niet één zaadje is uitgekomen.  Anders had ik nu mooie aspergeklauwen - zo heten de wortels die je uit de grond haalt en op zijn definitieve plaats plant.

Als je dit leest, is mijn vierde poging tot asperges telen begonnen. Als goudzoeker heb je behalve vruchtbare grond ook veel volharding nodig.

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

Zeuren en zaaien

Zeuren en zaaien

De oppas

De oppas