10 goede voornemens

10 goede voornemens

Goede voornemens, moet dat? Ik ben er geen fan van. Je maakt ze en je vergeet ze, als een halfjaarlijkse tandartscontrole. Behalve dan als het over goede voornemens in de moestuin gaat.Je kan plannen, je voornemens op papier zetten en alles in het werk stellen om je doel te bereiken. Zodus: hier zijn ze, de goede voornemens. En ze zijn met 10. De volgorde doet er niet toe - als ze maar worden uitgevoerd.

  1. Ik wil dit jaar écht lekkere kolen kweken. Het is me vorig jaar bijna gelukt, helaas zijn ze op het eind van de zomer kaalgevreten door de beestjes. Deze keer laat ik het kolennet geen seconde alleen. Op mijn lijstje: bloemkool, spitskool, rode kool.
  2. Bonen doen het in het algemeen goed in mijn tuin. In 2018 zou ik graag een grote opbrengst hebben van de sojaboon, wil ik veel erwten zaaien en fijne prinsessenboontjes kweken. De Italiaanse borlotti blijft een favoriet, maar ik ga ook een hele normale rode nierboon zaaien: heerlijk in een zelfgemaakte chili!
  3. Dat ik mijn lesje geleerd heb met speciale aardappelen heb ik jullie al verteld. Volgende keer doen we het op een andere manier: ik plant enkel gele aardappelen en spreid de oogst. Een vroeg ras, een halfvroeg ras en een laat. Zo oogst ik van juni tot oktober! (Als alles goed gaat natuurlijk.)
  4. Ik ga voor ‘gewone’ knollen. Een poging om lekkere wortels te kweken doe ik niet meer, maar dat houdt me niet tegen om pastinaak te kweken. De venkel vorig jaar was een kleine flop. Ik ga dit jaar voor niet-doorgeschoten exemplaren. Verder op mijn lijstje van knollen: rode biet en uien in alle soorten en maten.
  5. Dan komen we onvermijdelijk bij de tomaten. Ook hier ga ik voor less is more: enkele goede rassen met een mooie opbrengst en goede smaak. Enkele voor in sauzen maar de meeste om gewoon zo op te eten. Welke soorten ik ga zaaien weet ik nog niet, maar een coeur de boeuf en een San Marzano mogen niet ontbreken.
  6. De komkommers krijgen we hier niet tijdig opgegeten. Ik maak plaats voor paprika’s (deze keer niet enkel pikante), courgettes en aubergines.
  7. Zoete maïs heb ik nog nooit zelf gekweekt, enkel de harde soort die je enkel in pop-corn kan gebruiken.
  8. Op het extra moestuinveld maak ik ruimte voor pompoen. Ik had zo’n spijt dat ik er dit jaar geen enkele had. Ze groeien zo gemakkelijk en zijn tenslotte erg lekker.
  9. De queeste naar sla die niet bitter smaakt, gaat verder. Ik moet en zal er eentje vinden. In het veld van de bladgroente zal je dit jaar ook selder vinden, spinazie, prei en allerlei soorten kruiden.
  10. En als laatste: de asperges die ik vorige zomer plantte, krijgen extra zorg. Worden zij volgend jaar mijn pronkstukken?

Op een gezond en groen 2018!

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

 

Ongeduld

Ongeduld

Rolcake met frambozen

Rolcake met frambozen