Geduld loont toch

Geduld loont toch

Twee jaar geleden waagde ik me aan een nieuw avontuur in de moestuin: asperges kweken. Dat het iets bewerkelijker zou zijn dan radijsjes, daar was ik op voorbereid. Maar niet op de afgang die het eerst leek te worden.

Ik zaaide ze binnen in een bakje op de vensterbank, maar er gebeurde niets, zelfs na lang wachten. Dan maar in volle grond gezaaid: buitenlucht en goede grond zou de zaden wel doen kiemen, dacht ik, maar nee, er gebeurde weer niets. Na ook een derde mislukte poging gaf ik het op en kocht ‘aspergeklauwen’: planten of wortels die je rechtstreeks in de grond kan stoppen. Na het graven van een flinke put en het bemesten van de grond kon ik de klauwen mooi in de grond leggen en bedekken met een dikke laag aarde. Dit keer gebeurde er wel iéts: hier en daar kwam een groen sprietje tevoorschijn, maar te onbeduidend en te zielig om het woord ‘hoopgevend’ zelfs maar te overwegen. Ik begon te denken dat de grond hier te zwaar is  - asperges groeien best in zand- en leemgrond - en de plantjes waren verzopen dacht ik. Het witte goud voor altijd verzonken in de klei.

Tante Ruth

Ik liet het aspergebed nog linkser liggen dan het nu al ligt. Het onkruid begon te woekeren; wat de troon van mijn tuin moest worden, werd gaandeweg een schandeplekje.

’Ja, het is geen zicht, dat ene bed’, moest ik bekennen toen Tante Ruth in de tuin kwam helpen. Tegelijk was het wel het levende, nu ja, eerder dode bewijs dat haar hulp broodnodig was.

Een half uur later stonden we weer op dezelfde plek, te kijken naar wat Tante Ruth had ontdekt en triomfantelijk aanwees: tussen het onkruid door waren wel degelijk asperges komen piepen, en nog geen kleintjes ook. Ik had ze niet eens zelf opgemerkt.

‘Soms moet je gewoon wat geduld hebben’, wreef ze het zout nog wat in de wonde.

We oogsten de grootste exemplaren, wiedden het onkruid rond de andere asperges, hoogden de aarde op - zo blijven ze langer wit - en dekten met een zwart doek de planten af.

’s Avonds aten we asperges met gekookte eitjes uit het kippenhok en peterselie uit de tuin. De eerste maaltijd van het jaar die volledig uit mijn moestuin kwam.

 

Tomaten top 10

Tomaten top 10

De 10 werven voor mei

De 10 werven voor mei