Ename

Ename

Voor u is Ename misschien verbonden met bier, voor mij met een uniek project voor mensen die samen tuinieren. Uniek om verschillende redenen, maar de locatie is er zeker één van: de tuin bevindt zich op de archeologische site van een 17de-eeuwse abdij, naast de ruïnes van wat ooit de Sint-Salvatorabdij was. In die gewijde grond wordt nu getuinierd zoals de paters het ooit deden: zonder chemicaliën, zonder grof materieel, zonder tuinhuisjes, maar ook zonder stress. En met veel toewijding en geduld. Evenmin zijn er hekken of poortjes. De verschillende tuintjes op het terrein lopen naadloos in elkaar over.

18 gezinnen komen er groenten kweken. Het zijn niet allemaal bevlogen moestuiniers - voor sommigen is het hun tuindebuut - maar wie wil meedoen, moet wel in de buurt wonen. Het is niet de bedoeling dat je met de auto naar een ecologisch project komt. Ze hebben elk een eigen lapje grond, maar werken ook samen aan een gemeenschappelijk deel, dat dienst doet als een oefentuin waar ze de kneepjes leren. Iedereen kan ook vrij oogsten uit dat gemeenschappelijke deel; een niet zo vanzelfsprekende oefening in geven en nemen. ‘De mensen hebben enige schroom om te oogsten uit het gemeenschappelijke deel. Ze zijn bang om te veel te nemen, en nemen daardoor soms belachelijk weinig.’

Ik luister met bewondering naar Jean-Marie. Hij staat de 18 gezinnen bij met raad en daad. Jean-Marie houdt niet van pers, maar ontdooit meteen als ik iets over zijn lage struiktomaten vraag - in een abdijtuin waren er uiteraard geen serres en serres zijn ook nu niet gewenst. Jean-Marie wil de mensen met al hun zintuigen leren tuinieren, hen duidelijk maken dat er veel meer groenten zijn dan het gebruikelijke aanbod in de supermarkt. Hij presenteert fier een oud Belgisch ras witte wortelen, melde als alternatief voor spinazie, grootbladige salie, slangenradijzen, en zoveel meer, tot het je duizelt.‘De Loose Hoveniers’ heten de 21ste-eeuwse abdij-tuiniers, genoemd naar de abt van de abdij, en met een knipoog naar het ‘loze vissertje’. Hoe rustgevend is hun tuin, zo zonder hekken en koterijen. Samen leven, samen tuinieren. Mijn groene hart wordt week.

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

 

Bonenfretter

Bonenfretter

Tomatenkoorts

Tomatenkoorts