Drugs in de tuin

Drugs in de tuin

Ken je dat gevoel? Na een dag tuinieren, grasmaaien en onkruid wieden kom je bij valavond binnen. Je voelt je opgeladen, stralend, moe maar voldaan, kortom: gelukkig. Dat kan inderdaad zijn omdat die tomatenplanten eindelijk op hun plek staan en de tuin is opgeruimd, maar er is nog een andere reden: er zit namelijk drugs in de tuin. Goéie drugs.

Dat zeg ik niet, voor alle duidelijkheid, en de Vlaamse Ardennen staan nu niet bepaald gekend voor z’n drugkartels. Wetenschappers zeggen het, knappe koppen aan de University of Bristol die je wellicht vaker tussen de boeken dan tussen het onkruid aantreft. Ze ontdekten dat er in aarde een goedaardige bacterie huist, Mycobacterium vaccae. Die activeert de aanmaak van serotonine, een stof in de hersenen die voor een geluksgevoel zorgt. Omgekeerd kan een tekort eraan tot depressies leiden.

Dokter Lowry van de universiteit in Bristol testte de tuin-drug uit op muizen. Hij stopte ze in een mini-zwembadje. Muizen houden daar doorgaans niet van, raken er gestresseerd van. De muizen die de bacterie hadden gekregen, vertoonden echter geen verhoogde stress. Nee, ze trokken bij manier van spreken enkele baantjes en stelden het baanrecord op de 30 centimeter vrij scherper.

De Mycobacterium vaccae is niet de enige reden waarom tuinieren gezond is. The University of Scranton in Pennsylvania vlooide dan weer uit dat je bij matig tuinieren meer calorieën verbrandt dan tijdens een doorsnee sessie in de fitness. En uiteraard doet tuinieren je gezonder eten en vaker naar groenten en fruit grijpen.

Dus: de tuin in, iedereen. Grijp ze met beide handen vast, de aarde. Snuif ze op, die geur. Rol je door de perken na een regenbui. En berisp nooit meer een kind dat met kleren vol modder thuiskomt. Ze worden er alleen maar gelukkiger van, sowieso.

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

Filosofie van een citroen

Filosofie van een citroen

De vijfde ijsheilige

De vijfde ijsheilige