De 10 werven voor mei

De 10 werven voor mei

 

Voor ons moestuinfans is mei dé maand om naar hartelust te zaaien en planten, ook die mooie zomergroenten. Heel wat te doen dus. Om te beginnen deze 10 werven.

1. De kolen zijn een beetje aan de trage kant hier, ze zijn nog heel erg klein en ik had gehoopt de eerste vroeg te oogsten om daarna Romanesco in de plaats te kunnen telen. Plan B: kleine kooltjes toch planten, Romanesco voorzaaien en op mijn reservebed planten. Voor alle Plan B’s heb ik een stukje moestuin vrij liggen. (Tip!)

2. Pompoenen, courgettes, maïs, tomaten, komkommer, aubergines en paprika’s staan ongeduldig te wachten om buiten geplant te mogen worden. Binnen is het nu nog lekker warm, en binnenkort is het buiten ook warm genoeg voor deze zonnekloppers. De serre is voorbehouden voor tomaten, die mogen straks in de serre.

3. Dat doet me ook beseffen dat ik die serre nog moet klaarstomen. De grond moet worden losgemaakt, alle potjes, stokken, doeken en draden moeten terug in het tuinhuisje. Er moet worden bemest en de grond mag eens flink onder water worden gezet - laat die automatische sproeier maar eens een halve dag zijn gang gaan.

4. In de verhoogde bak groeien de wortels traag maar gestaag. Geen idee of de ‘lentewortels’ nog in de lente zullen kunnen worden gegeten, maar wortels komen er sowieso. De pastinaak zaai ik er ook maar meteen bij, en hier en daar een rijtje radijzen.

5. In het knollenbed staan nu enkel rode bieten, uien en sjalotten. Die laat ik rustig groeien en later komt daar nog venkel bij.

6. De aardappelen komen mooi boven de grond, meteen ook de tijd om ze aan te aarden: een flink stuk aarde bovenop de planten. Ik had vroeger schrik dat ze daarmee kapot zouden gaan, maar deze plant kan wel tegen een stootje. Je zult zien: de week erna groeien ze al meteen boven je pas gemaakte heuvel.

7. Bij de bladgroenten komt wat meer beweging. De slaplantjes mogen naar buiten, de spinazie groeit flink door, de lenteprei mag in volle grond en daar komen alle voorgezaaide selderplantjes bij.

8. De erwten krijgen eind mei het gezelschap van alle andere bonen. Sojabonen, groene naaldbonen, rode nierbonen zaai ik nu al voor, zodat ik een kleine voorsprong neem. Eens die in de volle grond mogen midden mei, zaai ik er nog enkele bij.

9. Alle soorten bloemen die ik voorzaaide zijn klaar om in de grond te gaan. Wat een heerlijk gevoel, dat de tuin gevuld wordt met kleine plantjes. Dan is het goed verzorgen tot ze groot zijn.

10. Werk maken van dat ene bed waar zich de jongste weken een waar wonder voltrekt. (Lees volgende week meer…)

Geduld loont toch

Geduld loont toch

De buurman betrapt

De buurman betrapt