De boekskes

De boekskes

‘Als je te veel rekening houdt met anderen kan je nooit gelukkig worden’, zei Pascale Naessens vorige week in Nina. Het leek alsof ze het had over al die andere ‘boekskes’ die wat verderop op tafel lagen.

Zouden die mensen wel bestààn, dacht ik, terwijl ik een woonbijlage doorbladerde. Die architecten en meubelmakers die in lofts wonen met in elke hoek het juiste designobject. Die ook nog de tijd hebben om start-ups te begeleiden, een eigen zaak te bestieren en binnenkort ongetwijfeld een B&B te starten. Ze zijn alles - ‘donna e madre’ - en alles lukt in hun wereld van Italiaans marmer en designstoelen waar je geen rugpijn in krijgt.

Geef mij dan maar een tuinmagazine. Tuurlijk, ook daar ziet het er allemaal geweldig fotogeniek uit. Hoe sierlijk drapeert het loof van prei zich op het aardebed, met welke geometrische perfectie bloeien die dahlia’s op, en die dauwdruppel die van een wel erg rode aardbei glijdt! En waarom groeit er op foto’s nooit onkruid?

Er is één groot verschil: hoe mooi ook, in zo’n foto zit arbeid die je niet kan faken. Een designstoel is gauw gekocht, maar een zelfgekweekte asperge oogsten, dat is iéts arbeidsintensiever. Tuinpagina’s spiegelen nooit iets onbereikbaars voor, tenminste voor wie wil werken, wroeten en vloeken. Ze winden er geen doekjes om: gij zult zweten in uw hof, desnoods in een outfit waarmee je zeker niet in de krant zou willen komen. Maar gij zult ook beloond worden.

Wat meer is: de tuinbladzijden zijn ook vergevingsgezind. Je hoeft niet bang te zijn een hype te missen, zaaigoed en potgrond is nooit uitverkocht. En minder schaars dan die Pradaschoenen. Dit jaar ben ik bijvoorbeeld behoorlijk laat met alles. Laat met aardappelen planten, rommelen in de serre, zaailingen verspenen en onkruid wieden - met dat laatste is iedereen altijd te laat, maar goed. En toch durf ik hopen dat alles goed komt. De tomaten zullen groeien, de wortelen zullen schieten.

Wat je ook doet: alles wat je doet, geeft voldoening en je werkt voor hetgeen we allemaal zo belangrijk vinden: vers en lekker eten. Zo lekker en zo mooi gepresenteerd als in de boekskes. Uiteraard.

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

Nachtvorst

Nachtvorst

Wij, tuinvrouwen

Wij, tuinvrouwen