Filosofie van een citroen

Filosofie van een citroen

Ik heb een citroen geoogst. Hij is de vrucht van twee jaar werk en zorg, want zo lang staat het citroenboompje al op het terras. Water, veel water heeft hij nodig en meststoffen, omdat hij nu eenmaal in een pot staat. En liefde, dat spreekt. De citroen die ik oogstte, was de eerste van de naar schatting drie die ik dit jaar zal plukken. Het was dus een plechtig moment, een evenement! Bijna had ik de Strauss-melodie Wo die Zitronen Blüh’n laten weerklinken om het zure kleinood in driekwartsmaat het huis in te walsen.

Ik kan je verzekeren: een mens gaat zorgzaam om met zo’n citroen. Twee schijfjes in een curry, twee schijfjes in een karaf fris water (samen met munt) en de rest van de schijfjes in de diepvries - komt altijd van pas bij een visschotel in de oven.

Dan lees je dat een gemiddeld huishouden elk jaar 50 kilo eten verspilt. Dat de Britten elke dàg 1,4 miljoen bananen weggooien. Omdat er een bruin plekje opzit, of een groen plekje, of omdat ze te zacht aanvoelen. Mogelijk is dat plekje veroorzaakt door een andere klant: de- sorry — meestal oudere dames die stukken fruit porren om hun versheid of rijpheid te controleren. Geen wonder dat er dan bruine plekjes ontstaan waar de volgende klant haar neus en halvemaansbrilletje ophaalt.

Weinig appelen zien eruit zoals op reclamefoto’s, maar toch geloven we dat dit zou moeten. Niet die appelen zijn miskweekt, maar wij, veeleisende en genadeloze consumenten. Ik betrap mezelf erop dat ook ik in de winkel de mooiste exemplaren eruit vis. Wie heeft ons ooit doen geloven dat een stuk fruit perfect moet zijn?

Er zijn ook hoopgevende initiatieven. Een Britse supermarktketen opende pop-upkraampjes om klanten te laten zien dat je met niet-perfecte bananen heel wat meer kan doen dan ze weg te gooien: er een smoothie, taart of fruitsla van maken, bijvoorbeeld.

De beste remedie tegen voedselverspilling is dan ook: kweek je eigen groenten en fruit. Een bruin plekje of vreemde vorm merk je niet eens meer op.

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

Heerlijk onkruid

Heerlijk onkruid

Drugs in de tuin

Drugs in de tuin