De buurman betrapt

De buurman betrapt

Ik betrapte de buurman op heterdaad. Hij sloop met een bidon sproeistof rond het huis en gaf elke pluk onkruid een stortbad pesticiden. Tuinkarweitjes doet hij doorgaans niet onopgemerkt, met oortjes in en luidkeels pophits meekwelend, maar deze dodelijke missie volbracht hij in stilte, misschien uit schuld en schaamte, mogelijk gewoon uit haast.
Als ik hem niet bezig had gezien, had ik het achteraf wel geroken: sproeistof laat ook een geurspoor na, bedrieglijk zoet en weeïg.
‘Veel last van onkruid?’, vroeg ik achteloos, terwijl we ’s avonds aan de barbecue stonden.
‘Oei, je hebt mij beziggezien?’
‘Nee’, loog ik, ‘maar ik rook het. Sproeistof ruik je al van ver hé. Een beetje zoetig, zo.’ Ik besefte dat ik onwillekeurig naar een stuk kip wees.
Hij voelde zich een beetje betrapt en gaf eerlijk toe dat hij geen tijd had, en misschien wel een beetje te lui was om onkruid uit te trekken.
Lui zou ik de buurman alleszins niet noemen, met zijn job en met een vrouw en drie zonen in huis. En wellicht hebben ook die andere honderdduizenden Vlamingen wel een reden om pesticides te gebruiken - 50% van de Vlamingen gebruikt ze, stond deze week in de krant. Die kankerverwekkende pesticiden komen dan in het grondwater terecht - we drinken er allemaal van. Allemaal voor dat picture perfect gazon.
Moeten we allemaal onze obsessie met dat perfecte gazon leren loslaten. Paardebloemen, madeliefjes en mos, het heeft allemaal een functie binnen het toch al fragiele ecosysteem. De bijtjes vinden het fantastisch, en overal lees je dat ook die bedreigd zijn. Je kan de natuur wel een handje helpen, en een beetje sturen, maar uiteindelijk blijft ze sterker, of het nu over onkruid in ons gazon gaat of over de opwarming van de Aarde.
Zou het ook niet gewoon gemakkelijker zijn? Geen gedoe met dure sproeistoffen, geen ergernissen, gewoon nu en dan de grasmaaier gebruiken en genieten van wat de natuur te bieden heeft. En van de barbecue. Laat het u smaken!

De 10 werven voor mei

De 10 werven voor mei

Ben jij een zaaier of planter?

Ben jij een zaaier of planter?