Bonenfretter

Bonenfretter

Ik ben thuis de tuinier, hij de kok. Dat wringt soms, als er groenten zijn die ik graag teel maar die hij niet zo graag klaarmaakt. Dat wringt ook als ik een rondleiding geef in mijn moestuin en wil pronken met de beste leerlingen van de klas. Zeker als dat bieten of paprika’s zijn.

Kijk, hoe mooi, die rode bieten! Lust hij dus niet. Smaakt naar aarde. Mijn argument dat een schijfje zwarte truffel waarvoor hij desnoods twee dagen wil autorijden toch ook iets aarde-achtigs heeft, vind ik - toegegeven - zelf niet eens zo overtuigend. 

Kijk, die paprika’s, zo rood en groot! Hij acht ze amper een blik waardig: paprika’s vindt hij ‘opdringerig’ van smaak en alleen geschikt om fotogeniek te wezen in een reclamespot, samen met een straal olijfolie.  

Maar dan komt de vraag die ik had verwacht, de vraag waar ik op had gehoopt:

‘Zeg, hebben we wel genoeg bonen?’

Die vraag stelde hij vorig jaar ook al, en niet eens onterecht: we zijn allebei gek op bonen, maar ik had niet meer dan één schamel rijtje staan, en moest die uiteindelijk nog delen met een kolonie bonenluizen. Dus dit jaar ben ik voorbereid: viér rijen bonen, en een bordje met ‘Bonenluizen niet welkom’ in de drie landstalen. 

Ik troon hem mee naar de afdeling bonen. Groene naaldboontjes, princesseboontjes, pronkbonen - er hangen en groeien genoeg bonen voor de rest van de zomer én om zijn bonentekort van vorig jaar in te halen. En of hij misschien snel even wil helpen met oogsten, of moet hij geheel toevallig weer dringend aan het werk?

We zijn dus nog wel even zoet, de komende weken, met onze bonen. En met de zoektocht naar de perfecte combinatie van kleur (hier die ijsblokjes!), mondgevoel (beetgaar) en smaak (nootmuskaat of niet?).

En mocht je al die boontjes beu worden, dan is er nog de geheimtip van de bonenfretters: ‘Gemelli ai fagiolini’, een Italiaans recept waarbij pasta wordt gecombineerd met gemixte groene bonen, room/ricotta en een vleugje… kaneel. Het recept vind je in de pastabijbel ‘The geometry of Pasta’ (Caz Hildebrand en Jacob Kenedy). Smakelijk!

Het legetuinsyndroom

Het legetuinsyndroom

Ename

Ename