Bloemen en planten die uw moestuin helpen

Bloemen en planten die uw moestuin helpen

Soms kan je de natuur een handje laten helpen in de moestuin. Door de juiste bloemen en planten op de juiste plaats.

Neem nu afrikaantjes, ‘stinkers’ voor de vrienden, ‘tagetes’ voor de kenners. Ze kunnen elke bodem aan en zijn ideaal om tussen de groenten te planten. Hun felle kleuren trekken bijen en vlinders aan - altijd nuttig - en hun scherpe geur schrikt aaltjes af. Dubbel effect dus. In mijn moestuin zijn afrikaantjes de ideale lijfwachten van mijn rode bieten.

Oost-Indische kers wordt allerlei kwaliteiten toegedicht. Als natuurlijk antibioticum en vitamine C-bom voor de mens en als lokmiddel in de moestuin, in mijn geval om de bonen te beschermen. Oost-Indische kers trekt bijvoorbeeld de zwarte luis aan, zó goed zelfs dat de takjes op de duur bedolven zijn onder de luizen, en de boontjes luisvrij blijven. De takken vol luizen zullen met smaak worden verorberd door de kippen - alstublieft en dankuwel. Weinig planten die zich zo opofferen voor mens en moestuin als de Oost-Indische kers.

Van komkommerkruid wordt beweerd dat het tomaten die in de buurt staan een vollere smaak geven. Ook pompoenen en aardbeien zouden er baat bij hebben. Moeilijk te bewijzen natuurlijk, maar baat het niet, dan is het nog altijd lekker in een slaatje of in soep. Het andere grote voordeel is dat bijen en hommels er gek op zijn. Als het komkommerkruid bloeit in de zomer, zie je op bijna elke bloem wel eentje zitten.

Over de effecten van blauwe winde zullen oudere hippies je wellicht met heimwee vertellen. In de jaren 1960 werden de zaden gebruikt omwille van hun hallucinogene (bij)werking - een mens had niet altijd paddestoelen in huis. Maar dat is een ander verhaal; in deze rubriek roem ik graag de aantrekkingskracht van de plant op lieveheersbeestjes. En die zijn dan weer tuk op badluizen.

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

Waarom mama geen bloemen krijgt

Waarom mama geen bloemen krijgt

Nachtvorst

Nachtvorst