Blijf van mijn onkruid!

Blijf van mijn onkruid!

‘Ik ben hem even kwijt.’
Bert tikt op z’n iPhone.
De drone vloog zoëven nog boven mijn moestuin, maar nu dus boven de trampoline van de buren. Of het duivenkot verderop. Ik hoop dat de duivenmelker vertrouwd is met het fenomeen drone. Straks wordt Berts nieuwe speelgoed met een tweeloop uit de lucht geknald.

Bert maakt luchtfoto’s van mijn moestuin - super! - het is bijzonder om mijn tuin eens uit een ander perspectief te zien. Mijn lapje grond lijkt wel zo onbeduidend, niet in verhouding tot het urenlang wrochten en onkruid wieden.
‘Dat onkruid schiet al weer terwijl je het uittrekt’, verzucht ik terwijl Bert een glas rosé drinkt.
‘Aaah, maar binnenkort gebeurt dat allemaal automatisch’, zegt hij, en ik geloof hem meteen. Bert is een autoriteit als het op nieuwe technologiën aankomt. Hij haalt zijn iPhone erbij, met hem vergroeid als een extra hand.
‘Kijk’, zegt Bert, en ik kijk. Ik zie een filmpje waarop de Tertill wordt gedemonstreerd. De Tertill is een robot die onkruid wiedt, te vergelijken met de robot die gras maait. De Tertill is uitgerust met sensors die lage en grotere planten onderscheidt. De lage ziet hij als onkruid en knipt hij af. Dat lijkt niet echt een waterdicht concept, maar goed, de Tertill zit nog in een testfase en zal almaar slimmer worden. Over een klein jaar is hij verkrijgbaar, hij zal zo’n 300 euro kosten. Veel geld voor een moestuin zonder onkruid, en vooral: onkruid wieden hoort bij een moestuin zoals pampers verversen bij een baby (al heb ik dat laatste alleen van horen zeggen).
‘Op termijn worden àlle jobs vervangen door technologie, of toch bijna alle’, zegt Bert. ‘Zoals nu al in grote tuinbedrijven: sensoren meten de temperatuur en luchtvochtigheid in een serre en geven exact zoveel water als de planten nodig hebben.’
Nee, toch maar niet. Geen robots in mijn tuin. Niet om gras af te rijden, en zeker niet om tomaten te telen. Ik zou het te zeer missen: het dagelijkse inspecteren, het ‘dieven’ (okselscheutjes verwijderen zodat alle energie van de plant naar de tomaten gaat), ze even zachtjes doen trillen zodat ze zichzelf bestuiven, en ja, ook het onkruid wieden. Geen machines aan mijn onkruid! Ik wil elke tomaat eigenhandig hebben verdiend.

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

De verwaarloosde tuin

De verwaarloosde tuin

Verrassende citroencake

Verrassende citroencake