De beste spaghetti 
zit tussen de oren

De beste spaghetti 
zit tussen de oren

Half Instagram is op reis. Zon, zee en strand scrollen over mijn scherm. En eten, ja, veel eten. En drank, nog meer drank. Plaatselijke specialiteiten die je nergens zo lekker eet als daar. Alleen in Cuba drink je een échte mojito. Alleen in Italië eet je pasta al ragù zoals het hoort. Toch?

Sta me toe het daarmee oneens te zijn. Ik zie geen enkele reden waarom een mojito in Cuba het best zou zijn. Zijn de ijsblokjes daar beter, de limoen, de suiker? Misschien ligt het dan aan de rum, maar zou er een soort zijn die je hier niet kan kopen of bestellen? Mogelijk smààkt die mojito beter in Cuba, net zoals een glas wijn op vakantie fenomenaal goed kan zijn, om dan thuis met dezelfde wijn te bedenken dat hij toch niet zo bijzonder is als je eerst dacht. De smaak van wijn zit soms tussen de oren. Net zoals de beste spaghetti.

Stel je voor dat mijn moestuin niet in de Vlaamse Ardennen maar in Italië ligt. En dat ik er krek hetzelfde kweek als hier: San Marzano-tomaten, ui, wortel, selder, look, aubergines. Jij komt bij mij eten. Mijn Moeke (die 90 wordt dit jaar) laat ik met alle groenten uit mijn tuin een ragu maken als een echte ‘mamma’. Er is wijn, in het dorp beneden de heuvel weerklinken passionele volksliederen, de ondergaande zon nestelt zich in het landschap. Klik. Een foto met jouw smartphone. Tien seconden later zien al jouw volgers dat je ‘de lekkerste ragu ooit’ eet, klaargemaakt met verse Italiaanse (kuch) ingrediënten door een echte gezellige Italiaanse mamma die het nog van haar overgrootmoeder heeft geleerd. ‘De lekkerste ragu eet je nu eenmaal in Italië’. Zou het?

In een moestuin kan je de halve wereld proeven, met een beetje geluk en, toegegeven, een paar extra serres. Dit jaar was het erg warm en droog in de lente, een beetje Italiaans klimaat zelfs. De tomaten groeien geweldig en de citroenboom stond volop in bloei. Volgend jaar echte Limoncello?

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

V8

V8

Het legetuinsyndroom

Het legetuinsyndroom