5 tips voor de Bertjes

5 tips voor de Bertjes

‘Zeg, weet jij wat ik moet doen met…’ Zo beginnen ze, de vragen van vrienden, familie en onbekende Instagramvolgers. Moestuinvraagjes waar ik soms wel en soms niet het antwoord op weet. Van de beginner die vreest dat zijn tomatenplant door het plafond zal gaan tot de gevorderde die niet begrijpt waarom zaden er soms weken over doen om te kiemen.

Ik noem ze de Bertjes, naar de enthousiaste collega die zaadjes van munt had versmacht onder een dikke laag aarde en zich afvroeg waarom ze niet wilden kiemen - als bewijs stuurde hij een foto door van een mistroostig potje aarde waar even weinig leven in zat als in een kluit saharazand. Hij had er al genoeg van. Weg motivatie, naar de duivel met al dat moestuingedoe.

Al ben ik er van overtuigd dat iedereen zijn eigen methodes heeft, er zijn een aantal dingen die je als beginnende liefhebber moet weten. Die staan in honderden boeken, maar voor wie in het weekend liever deze krant leest, geef ik je 5 tips voor alle Bertjes. 5 dingen die je nodig hebt.

1. Grond
Een laagje zaaigrond van pakweg 4 centimeter. Lichtjes aangedrukt. Daarop leg je je zaadjes. Als je een dun laagje grond erover strooit zodat je ze niet meer ziet liggen is het perfect.

2. Licht
Door het dunne laagje zaaigrond kunnen ze kiemen. Licht is belangrijk, dus zet je het potje best voor een vensterraam in de warmste kamer, meestal is dat ook de woonkamer. De temperatuur die je zaden nodig hebben om te kiemen, staat meestal op het pakje vermeld. Sommige kiemen al bij 15 graden, andere hebben 22 graden nodig.

3. Water
De zaadjes liggen zeer oppervlakkig gezaaid en drogen dus snel uit. Besproei de zaaigrond ’s ochtend en ’s avonds met een plantenspuit - die doseert het water goed. Bij zonnig weer kan je tot drie keer per dag sproeien.

4. Liefde
Moedig de zaailingen aan. Praat ermee. Speel muziek. Speel subtiel in op hun gemoed. Ik heb geleerd goed te kijken naar kiemplantjes en ze bij elke nieuwe stap te motiveren, als een kind bij elk stapje. Kijken hoe ze zich richten naar het licht, hoe de aarde errond te droog of te nat is - het is als opvoeden.

5. Geduld
Geduld is geen evidentie in een bestel-voor-23u-en-de-volgende-dag-al-in-huis-maatschappij. Als je tomaten uit eigen tuin wil, moet je geduld hebben. 5 maanden geduld om precies te zijn. Peterselie heeft een kiemtijd tot 30 (!) dagen, mailde ik Bertje, gevolgd door bovenstaande 5 tips. Sindsdien bleef het stil, maar ik wacht af. Wie weet verschijnt er op zijn Instagram plots een foto van heldhaftig schietend peterseliezaad.

Hoop, ook dat moet je als tuinier hebben.

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

Wij, tuinvrouwen

Wij, tuinvrouwen

Airbezen

Airbezen