Alles begint met zaad

Alles begint met zaad

“Het is slecht gesteld met mijn zaad.” Het kwam uit de mond van de gepensioneerde Roger, met een 50 vierkante meter stadstuin, en hoewel ik geen moeite had om aan te nemen dat het waar was, vroeg ik me af hoe het eigenlijk met de zaden in mijn tuin gesteld was.

Je mag nog biologisch tuinieren, als je zaad niet-biologisch is heb je geen biologische groenten gekweekt. Say what? Ik koop biologische zaden, maar wat is dat eigenlijk? Waar zit het verschil?

Wie zelf al eens zaden geoogst heeft van zijn planten weet dat het een precies werkje is. Om enkel zaadjes in het zakje te krijgen en geen bladeren, takjes en onkruid: het is een klus.

Niet biologisch zaad wordt geoogst met een machine, en om dat goed te kunnen doen mag er nergens onkruid tussen staan. Je voelt het al komen: enkele dagen voor de oogst worden de planten bespoten met pesticiden om het onkruid te verdelgen, daarna krijgen ze een lading groeiregulatoren over zich zodat ze allemaal tegelijk oogstklaar zijn en alsof dat nog niet genoeg is, kappen ze er een ontbladeringsmiddel over zodat de plant kaal is en er geen bladeren bij de zaden terechtkomen. En eens ze helemaal in hun blootje zijn gezet en de zaden zijn geoogst, worden de zaden omhuld met een anti-schimmelmiddel.

Je ziet het, een pakje zaadjes kopen is lang zo onschuldig niet. En de groenten die u daar mee kweekt, komen op uw bord terecht.

Met biologische zaden gaat het er anders aan toe. Zaden worden met de hand geoogst en worden niet behandeld. Zo simpel is het.

De oogst is ook diverser. Niet elke tomaat zal even groot zijn, niet elke krop sla zal lukken, maar je zal wel gezonde groenten kweken die verdomd goed smaken. We moeten af van het idee dat elk exemplaar exact dezelfde vorm en kleur moet hebben.

Als je een diversiteit aan rassen in je tuin zet, spreid je het risico van ziektes en plagen. Elk jaar, als je zelf zaad wint van je sterkste planten, passen ze zich beter aan aan jouw tuin en omgeving.
We passen de omgeving niet aan aan de groenten, zoals in de landbouw vaak gebeurt, maar hier doen we het net andersom. Zoals het hoort.

De pot op

De pot op

Rosies tuin 3.0

Rosies tuin 3.0