Airbezen

Airbezen

Wie heeft er zich nog niet aan gewaagd: je eigen aardbeien. Je hoeft er niet eens een eigen tuin voor te hebben, een bak of enkele bloempotten volstaat. Ik heb een 20-tal planten staan, waarvan één heel bijzondere: een Airbeze. Ik ben namelijk uitverkoren.

Van de smaak van aardbeien hoef je niemand te overtuigen, maar misschien wel van hun wetenschappelijk vernuft. Een aardbeiplant is een mini-meetstation voor luchtverontreiniging, zo stond in een oproep aan alle inwoners van Oost-Vlaanderen. Het plantje meet namelijk het fijn stof van - vooral - het verkeer, begreep ik uit de ronkende tekst: Planten staan via hun bladeren rechtstreeks in contact met de omgevende buitenlucht en zullen gedurende het groeiseizoen verkeersgerelateerd fijn stof (metalen) dat aanwezig is in de lucht op hun bladeren accumuleren. Door de hoeveelheid metalen aanwezig op het bladoppervlak in te schatten aan de hand van biomagnetische monitoring kunnen we iets zeggen over de concentratie in de omgeving. Planten kunnen hierdoor optreden als zogenaamde ‘biomonitor’ of ‘meetstation’ voor luchtverontreiniging.

Biomagnetische monitoring, dat klonk gewichtig. Uiteindelijk bleek ik één van de 11.000 uitverkoren Oost-Vlamingen en mocht ik vorig weekend mijn eigen Airbeze ophalen. Het verdeelpunt bevond zich op een pleintje aan het kantoor van een mutualiteit - dat was ergens wel passend: ziekenzorg voor het milieu. Het was een komen en gaan van andere uitverkorenen die de Airbeze behoedzaam voor zich uitdroegen, zich zichtbaar bewust van de taak die hen wachtte. Minstens één iemand zag ik tegen het plantje praten.

Drie maanden moet de Airbeze buiten staan. Daarna word ik verondersteld vijf bladeren te plukken en die in een speciale enveloppe te verzamelen - ‘zonder het bladoppervlak aan te raken’. Die enveloppe moet worden binnengebracht, er moet ook een vragenlijst worden ingevuld over de whereabouts van mijn plantje: adres, plaats (straat of tuin), hoogte, afstand tot de weg, aanwezigheid trein of tram. Het sluipverkeer hier, zou ik dat vermelden?

Benieuwd naar de resultaten. Echt. In Antwerpen - uiterààrd in Antwerpen… - deelden ze drie jaar geleden al Airbezen uit. Het besluit: fijn stof is erg afhankelijk van lokale factoren, zoals een spoorweg, een drukke rijbaan of groen in de voortuin. Met dat groen in de voortuin zit het wel goed, maar toch.

Eén ding ben ik vergeten te vragen, zaterdag op het pleintje aan de mutualiteit: mag ik de Airbezen eigenlijk opeten? Ja toch?


Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

5 tips voor de Bertjes

5 tips voor de Bertjes

Zeuren en zaaien

Zeuren en zaaien