Agressie in de supermarkt

Agressie in de supermarkt

Ik vind oude vrouwtjes meestal aangenaam gezelschap. Soms zijn ze zelfs schattig. Behalve in de supermarkt, als ze over het weer beginnen.

’t Es ordig were, zegt ze, het vrouwtje aan de kassa. Dat is Zuid-Oost-Vlaams voor: het is vreemd weer, het kan alle kanten uit, het is niet zoals het moet zijn. En dan nog. Welk weer het ook is of wordt, het zal nooit goed zijn, dat leer je aan de kassa van de supermarkt.
Het is overdreven, je weet niet waar gekropen, klonk het een week geleden tijdens de Verschrikkelijke Hittegolf. Niets kan je doen, niets, zonder dat het zweet van je lijf gutst. Dat zijn geen temperaturen voor hier, dat is iets voor landen in het zuiden! Zonder de hittegolf werd er wellicht ook geklaagd. Oudjes leven bij de gratie van het weerbericht.
De moestuinierders zijn zo waar nog erger. “Elke dag water geven, dat is niet te doen. Ik ben het beu!”

Bij deze dus een waarschuwing: klaag zo niet over het weer, dat het te koud, te warm, te vochtig, te droog, te onveranderlijk, te weetikwat is. Ik word er humeurig van. Wie weet zelfs lichtjes agressief.

Akkoord, als tuinier ben je bezig met het weer. Nog nooit heb ik zo vaak het weerbericht op hln.be aangeklikt als de voorbije jaren, sinds ik een tuin heb. Maar ik vat het eerder filosofisch op: niemand kan het weer beïnvloeden, dus kan je het beter nemen zoals het komt. Dus heb ik even goed als iedereen de hittegolf en de bijbehorende hittegolf vervloekt, maar terzelfder tijd zag ik er ook het voordeel van in. Gisteren zag ik hoe de kleine peertomaatjes en zwarte en gele tomatenhet uitstekend doen. Toeval? Wie weet. Geen regen is beter voor de tomaten in de serre. Regen verspreidt immers schimmels. En zo ‘heb elk nadeel zijn voordeel’. En zo is het nog ‘al niet naar de wuppe’.

Als je dit leest, heeft het al dagenlang geregend. Zegt men. Het vrouwtje aan de kassa zal klagen: Is dat nu een zomer? Zo koud en nat. We hebben nog geen zomer gehad!

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

Verrassende citroencake

Verrassende citroencake

De grote lap vlees met wat groen

De grote lap vlees met wat groen