75 moestuintjes

75 moestuintjes

Het gebeurt niet vaak, maar soms lees je een nieuwsbericht dat jouw moestuinhart verwarmt. In Rome zijn 75 families een moestuintje begonnen op braakliggend land dat niet van hen is - ze hebben de grond als het ware gekraakt als was het een gebouw. Drijvende kracht is Omero Lauri, die al langer strijd voert tegen de hoge huurprijzen. Opvallend detail: de grond waar hun tomaten en courgettes groeien, is eigendom van de paus.
Lauri nam vier jaar geleden bezit van een terrein van 37 ares in Tor Tre Teste, een buitenwijk van Rome. Hij ruimde het afval op en voerde stenen af, installeerde een irrigatiesysteem en vond moeiteloos 75 gezinnen die er een moestuintje wilden aanleggen voor een onkostenvergoeding van amper 30 euro per jaar. Er waren zelfs meer kandidaten dan tuintjes, dus moest hij de perceeltjes verloten.
In de 75 tuintjes zijn geen chemische onkruidverdelgers toegelaten. Lauri gaat het persoonlijk controleren en overtreders desnoods eigenhandig eruitzetten. De onkosten voor water en omheiningen worden gedeeld door de moestuiniers. De eieren van de gemeenschappelijke kippen liggen letterlijk voor het rapen.
Rond die tijd ontmoette hij ook paus Franciscus tijdens een mis in een naburige Romeinse parochie. De activist slaagde erin met de paus van gedachten te wisselen over het tekort aan betaalbare woningen. Omero Lauri vertelde ook over het project met de moestuinen. En over het volkse restaurant dat hij wilde openen in een leegstaand gebouw vlak naast de tuintjes. Naam van het restaurant: ‘Zitto e magna’, ‘Zit en eet’. Het serveert een lunch met antipasta, pasta, een vleesgerecht en wijn voor 15 euro. Het leverde Lauri intussen voor 12.000 euro aan boetes op wegens het uitbaten van een restaurant zonder vergunningen. Geld om die te betalen heeft hij niet. En toch blijven de moestuintjes bestaan. Met de steun van de paus, zo wordt gefluisterd, die zich via zijn ‘chef goede werken’ Konrad Krajewski op de hoogte laat houden van het moestuinproject.
Het is nog zo’n kwaad idee niet. Weet je ergens een stuk braakliggende grond: begin er een moestuin! Het mag van mij.

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

(gezonde) Chocopasta

(gezonde) Chocopasta

V8

V8