Weck ze

Weck ze

Veel mensen kiezen ervoor om alles in te vriezen wat uit de moestuin komt en niet meteen de pan in gaat. In een vorige column ontdekte ik dat in een gewone diepvries (zoals we die thuis hebben) het vriesproces (te) traag is en er dus wel wat voedingsstoffen verloren gaan.

Een ideale oplossing is inmaken. Vroeger werd het gedaan uit noodzaak, omdat er in de winter geen groenten waren - en diepvriezers evenmin. Nu is het een plaats- en energiebesparende oplossing: de diepvries raakt minder snel vol (en je houdt altijd plaats over voor een Cornetto of twee) en je kan een ingemaakte portie in het voorraadrek zetten. In weken als deze, waarin ik elke week meer dan 10 kilo tomaten oogst, is inmaken (of ‘wecken’) gewoon een noodzaak.

Vorig jaar vond ik het nog een gigantische klus, maar ik heb een methode gevonden om het mezelf gemakkelijk te maken - eentje die volledig bij mij past dus. Op die manier is het geen opgave, maar een ritueel.

Tomaten wecken op Rosie’s wijze

1.
Eerst schil ik alle tomaten. Dat gaat gemakkelijk omdat zelfgekweekte tomaten nu eenmaal een dunne schil hebben. San Marzano (of andere roma-tomaten) laten zich minder makkelijk schillen, die dompel je best eerst enkele seconden onder in kokend water en de schil komt er gewoon af.

2018-07-30 19.34.19.jpg
 

2.
De oven verwarm ik voor op 160 graden. Alle tomaten gaat in een kookpot op een middelmatig vuur tot ze mooi zacht zijn. Daarna even de mixer erin. Ik zeef ze niet, dus zaadjes en pulp blijven in de saus. Als je liever pure passata hebt, kan je ze altijd zeven, maar zoals gezegd gaat het hier om een methode waarbij mijn gemak voorop staat…

2018-07-30 19.34.14.jpg
 

3.
Ik heb een kookpot waar ik kan aflezen hoeveel liter er in de pot zit. Handig! Zo zie ik na een tijdje al hoeveel tomatensaus ik ongeveer zal hebben en kan ik het aantal weckpotten halen die ik nodig heb. Die potten gaan allemaal met de opening naar boven de oven in. Ook de deksels (omgekeerd) mogen erbij. 15 minuten op 160 graden is voldoende om de potten te steriliseren. Veel minder gedoe dan ze allemaal te koken.

2018-07-30 19.34.23-1.jpg
 

4.
Terwijl de potten in de oven zitten, kook ik de rubberen ringen enkele minuten in een pannetje met kokend water. De potten haal ik uit de oven — zonder ze aan te raken aan de binnenkant. Voorzichtig zet ik ze omgekeerd op een verse theedoek. Ook de ringen leg ik op de handdoek.

2018-07-30 19.38.47.jpg
 

5.
Met een speciale trechter van Weck (op maat van de potten) vul ik elke pot tot aan het randje. De ring gaat op het potje, het deksel erop en met 2 speciale klemmen zit alles mooi vast. Zo’n trechter lijkt misschien overbodig, maar hij is zijn geld waard: je morst niet en dus is de kans op mislukking kleiner.

2018-07-30 22.20.05.jpg
 

6.
In de weckketel zet ik alle potten op de rooster, mooi gestapeld en niet té dicht bij elkaar. Dan vul ik de pot met warm water - het water moet ongeveer zo warm zijn als de vulling van de potjes - tot aan de rand van de bovenste pot.

2018-07-30 22.20.17-1.jpg
 

7.
30 minuten op 90 graden en de potjes mogen er al uit. Op een theedoek laat ik ze volledig afkoelen alvorens ik de klemmen verwijder.

2018-07-30 19.34.10.jpg
 
Afscheid

Afscheid

De schimmel die een truffel bleek

De schimmel die een truffel bleek