De jongen met de paprika

De jongen met de paprika

We waren op bezoek bij mijn neef, die ingenieur is en iets met hoogspanning doet. Sinds hij zijn stadstuin opruimde en er een dode struik verdween, is er een open doorgang naar de tuin van de buren. Zijn dochtertje verdwijnt nu en dan door de opening en komt terug met speelgoed, huisraad en voedsel - de legitimiteit ervan is niet altijd duidelijk.
‘Dat is Menno’, wees mijn neef naar een jongetje van een jaar of vier dat tegen een deurstijl leunde. De buurjongen dus, die intens op een stuk rauwe paprika kauwde.
Dat hij een sterke maag moet hebben, klonk het.
Rauwe paprika, bah, zei iemand.
‘En, Rosalien, kweek jij ook zelf paprika?’

Ja, dus. ’t Is te zeggen: dat is toch de bedoeling, want om een of andere reden willen mijn paprikaplanten niet groeien. Ik zaaide ze in februari, mooi op schema, zo hadden ze tijd om uit te groeien tot mooie planten met witte bloemetjes. We zijn intussen vier maanden verder en nog steeds is het plantje amper 15 cm hoog en heeft het, ocharme, twee bloemetjes. Nochtans was ik goed voorbereid. Ik zaaide een soort die King of the North heet, ideaal om buiten te kweken in ons klimaat, want in mijn serre is enkel plaats voor tomaten. Wat kon er eigenlijk mis gaan dan?

Ook al eten we er niet zo veel, paprika is een ongelooflijk veelzijdige groente. Gewoon rauw zijn ze lekker, maar ook meegestoofd in sauzen of pasta’s. Ook opgevuld met een groenten/rijst-mengeling zijn ze een aanrader. Je kan ze ook kopen (of zelf proberen te drogen) als kruid.

En er is nog een reden om ze zelf te kweken. In gewone landbouw behoort de paprika tot de groenten waar de meeste bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. In veel gevallen zijn mensen die allergisch zijn aan paprika’s eigenlijk allergisch aan de sproeistoffen, en niet aan de groente zelf.
Er is veel te doen rond de zin en onzin van biologische groenten kopen, maar als er nu één groente is die écht biologisch moet kopen is het deze wel. Ga dus volgend jaar om enkele biologische zaadjes, zaai ze eind februari en hopelijk worden je planten groter dan 15 cm.

‘Een groene paprika is eigenlijk een onrijpe paprika, wist je dat?’, herbegon mijn neef. ‘Pas daarna krijgt hij zijn kleur.’
‘Ja, maar wist jij dat zo’n paprikaplant metershoog kan worden?’
‘Zit ook vol vitamines’, zei de neef peinzend. ‘Nietwaar, Menno?’
De jongen met de paprika kauwde onverstoord verder.

 

Een zorgeloze vakantie, ook in de tuin

Een zorgeloze vakantie, ook in de tuin

Daar sta je dan, met al die courgettes

Daar sta je dan, met al die courgettes