De troost van een ui

De troost van een ui

Warm. Warmer. Heet. Het verlangen om langer dan nodig in de koelte van een warenhuis te blijven en jezelf desnoods aan te bieden als vrijwillige werkkracht om er de hele dag te kunnen blijven. Of om een tijdelijk bureau in te richten in de stilste rayon - die van de dierenvoeding wellicht.

Wij zien af, de dieren zien af, en mijn tuin ziet af, zeker nu ik me aan het sproeiverbod moet houden. Het heeft ook niet zo veel zin, het beetje water dat ik zou sproeien zou al snel weer verdampen. Na alle voorzorgen en moeite moet ik toegeven dat het niet meer leuk is, dat mooie weer. Ik heb het ergens opgegeven om mijn uiterste best te doen voor de moestuin. En dat is erg.

Toen het nog ‘gewoon wat droog’ was, bleef ik in de moestuin werken. Onkruid verwijderen, planten verzorgen, zelfs zaaien hier en daar.  Maar nu het zo warm is dat ik amper buiten wil komen, lijdt mijn tuin. Er is weinig oogst. De bonen staat te drogen in de zon, de sla is amper te herkennen, de kervel plakt tegen de aarde en kleurt geel, de rode bieten groeien traag, de preiplantjes zijn uitgeblust. Alleen tomaten en uien doen het nu goed. De tomaten zijn groot, sappig en fantastisch van smaak, elke dag valt er te oogsten.

Ook de uien hebben een goed jaar. Waar ze vorig jaar klein en pietluttig bleven, heb ik dit jaar een mooie opbrengst. Ik heb ze vorige week uit de grond gehaald en even laten drogen op de aarde. Daarmee moet je wel opletten - regen kan de uien doen rotten - maar dat is dezer dagen geen probleem.

In Italië zag ik ooit uienvlechten hangen waar ik jaloers op was. Ik had een stiekeme droom om ooit zelf een mooi exemplaar te kunnen maken. Dit jaar is het dus zo ver.

Je sorteert de uien van klein naar groot. 3 grote uien onderaan vormen de basis. Je bindt hun half gedroogde stengels samen met een stevig touw (zoals keukentouw). Daarna begin je te vlechten en telkens neem je er een nieuwe ui bij. De uiteindes van het keukentouw vlecht je mee, zo vermijd je dat de stengels te snel breken. Op het einde bind je alles mooi samen, maak je een lus en hang je ze op een droge plek op. En trots ben ik wel op mijn uienvlecht. Samen met de tomaten bieden ze troost. Troost dat het geen echt fantastisch moestuinjaar is.

De schimmel die een truffel bleek

De schimmel die een truffel bleek

In de diepvries

In de diepvries