In de diepvries

In de diepvries

‘Negen Europeanen sterven door besmette diepvriesgroenten’, hoor ik op weg naar de supermarkt. Ook dat is al niet meer veilig, denk je dan.

Sowieso wordt diepvriesvoedsel al geassocieerd met industrieel en dus ongezond eten. Ik ben altijd sceptisch als de erwtjes uit het doosje komen gesprongen. Krokanter dan je van een erwt ooit verwacht en zowaar even groen als op de verpakking. Toch zijn diepgevroren groenten puur: er wordt niets aan toegevoegd en ze worden heel snel ingevroren zodat de celstructuur behouden blijft. Er gaan daardoor zeer weinig voedingsstoffen verloren. Dat is natuurlijk ook te danken aan de industriële manier van invriezen, die je thuis niet kan evenaren, hier verliezen we wél wat van die structuur en slappe boontjes zijn soms niet te vermijden. Wat niet wil zeggen dat we het straks gaan laten om zelf onze groenten in te vriezen: passata van tomaten, gestoofde prei, erwten, courgette. Tot negen maanden kan je ze bewaren - gesteld dat jouw diepvriezer koud genoeg staat (toch even controleren!).

Zelf blancheer ik alle groenten voor ze in de diepvriezer gaan, om het verlies aan vitaminen, kleur en smaak te beperken. Twee minuten in kokend water, daarna snel afkoelen en meteen de diepvriezer in. Tip: in kleine porties van een halve kilo, zo gaat dat invriezen een tikje sneller.

Omgekeerd: als je de groenten wil klaarmaken, ontdooi ze niet voor gebruik, maar verhit ze meteen in de pan en liefst met zo weinig mogelijk water. Dan gaan er het minst vitamines en voedingsstoffen verloren.

In de supermarkt schrik ik op uit mijn gedachten. Voor mij lachen diepgevroren erwten, rode bessen en spinazie mij toe. In mijn tuin is enkel wat taaie venkel te oogsten, nog meer courgetten en een eerste tomaat, maar voor de rest is het dorre armoede. Eten we vanavond diepvries?

De troost van een ui

De troost van een ui

Een zorgeloze vakantie, ook in de tuin

Een zorgeloze vakantie, ook in de tuin