Een zorgeloze vakantie, ook in de tuin

Een zorgeloze vakantie, ook in de tuin

Reizen, dat is stress. Opruimen, pakken, plannen en vooral: hoe zorg je ervoor dat de moestuin waar je het hele voorjaar in hebt gezwoegd het een week zonder jou kan stellen?

1. De tomaten zijn mijn prioriteit: tijd om te dieven en toppen. Met ‘dieven’ of ‘luizen’ bedoel ik de oksel -en zijscheuten die je plant alleen maar energie kosten. Ze moeten zonder genade weg. Soms groeit hier en daar een serieuze zijtak waarvan ik denk: “hoe is die zo snel kunnen groeien, en waarom zie ik hem nu pas?”. Maak van je hart een steen want ook die moeten weg.
Toppen is de top van je plant afsnijden. Zo stopt hij met groeien in de hoogte en focust de plant zich op de tomaten. Eens je een viertal trossen hebt, kan je je plant best toppen. Planten die door het dak van je serre groeien zijn niet productief. Net voor we vertrekken krijgen ze ook nog water met extra voeding en aan de buren vraag ik om na 4 dagen nog eens water te geven, zeker als het erg warm is.

2. Zorg voor een oppas, iemand met een hart voor jouw tuin om een oogje in het zeil te houden. De buurvrouw zorgt er bij ons voor dat de kippen eten hebben en dat bakken en potten genoeg water krijgen.
3. Onkruid trekken is een must als je een tijdje weg bent. Heb je het onkruid onder controle? Eens schoffelen kan ook wonderen doen. Het onkruid neemt het water af van je plantjes en dat is nu wel het laatste wat je wil na deze droge periode.

4. Oogst ook wat je kan: alles wat (bijna) rijp is. Zo worden de groenten niet te groot of, erger nog, gaan ze niet rotten. Hier zijn het vooral courgettes en kropjes sla. Met een mandje vol ga ik nog langs bij een vriendin.

5. Om te zaaien is het nog niet te laat. Zaai wat je nu nog kan: als je terug bent, is er kans dat er al jonge plantjes zichtbaar zijn. Als het te droog is zal het moeilijker zijn, maar dat neemt niet weg dat je het niet kan proberen.
6. Maai het gras in je tuin en strooi een dun laagje van een 2-tal cm tussen je planten. Het houdt verdamping én onkruid tegen. Er is niets vervelender dan thuiskomen en je groenten moeten zoeken tussen het onkruid.
7. In de maand juni was het écht droog. Het enige wat je kan doen is hopen op regen en enkel de hele jonge plantjes of gezaaide stukjes krijgen van mij water. Het zou wel heel lang duren, en veel water vragen om de hele tuin te voorzien van water. Planten kunnen best tegen een stootje. Je ziet het ook wel als ze echt water nodig hebben.

In de diepvries

In de diepvries

De jongen met de paprika

De jongen met de paprika