Buikje

Buikje

Mijn hart gaat uit naar tomaten, maar momenteel nog meer naar kolen. In het kolenbed wordt geen sprietje onkruid geduld, de aarde wordt er nog net niet met een kammetje fijngemaakt. Over vier maanden zal hier namelijk, zomaar, opeens, een baby’tje liggen. Tussen de kolen, zoals we als kind hoorden vertellen. En daarna moet ons zoontje ook nog eens groeien als kool. Alle redenen dus om die kolen te vertroetelen.

Zwanger zijn en werken in de tuin is niet de meest gelukkige combinatie. Als je niet immuun bent voor Toxoplasmose (kattenziekte in de volksmond) moet je altijd handschoenen dragen - met dit warme weer is dat een zweterig gedoe. Opletten dan als je je voorhoofd afveegt, want contact tussen aarde en mond en ogen moet te allen tijde worden vermeden. Groenten en fruit eet je ook niet meer zomaar van de struik, ze moeten twee keer goed worden gewassen.

Handig is het al zeker niet, tuinieren met een buikje. Voorover bukken of op de knieën zitten, dat wordt almaar moeilijker. Aardbeien plukken betekent op je achterste zitten en opschuiven, het is geen zicht.

Vestimentair is het al helemaal bedroevend. Daar sta je dan, met zonnebril en hoed, ingesmeerd met zonnecrème factor 50. Met die losse kleren en een onderbroek die bijna tot aan de oksels reikt, zo zakt ze niet af telkens als je bessen wilt plukken.

Klagen doe ik niet - het is alleen lastig om op fysieke limieten te botsen. Waarschijnlijk zijn er vrouwen die de moestuin dan een jaartje links laten liggen en met een Nicci French in de hand op de bank toezien hoe alles vrolijk verwildert. Maar dat kan ik niet.

Zwanger zijn én fervent moestuinieren is voor mij dus een oefening in loslaten, en dat is lastig voor iemand die alles liefst zelf doet - wat je zelf doet, doe je nog altijd beter, toch? Dus laat ik mijn man al eens een zware zak potgrond of schors verslepen of jaag ik hem naar het containerpark. Alle hulp is welkom. Tomaten water geven, onkruid wieden, opruimen. Maar van de kolen moet hij afblijven: ik ben nog altijd baas in eigen buik.

 

Kleine succesjes

Kleine succesjes

Heilig kruid

Heilig kruid