Daar sta je dan, met al die courgettes

Daar sta je dan, met al die courgettes

Het is zo ver: de courgettes groeien en elke dag is er wel eentje klaar om geoogst te worden.
Courgettes zijn echte strevers, ze willen om ter snelst groeien en liefst zo groot mogelijk worden. Als je een dagje niet gaat kijken, heb je gegarandeerd eentje die al veel te groot is om nog lekker te zijn. Klein is meestal fijn in deze context.

Nu zitten we hier wel met al die courgettes. Te veel om meteen te eten, en eerlijk, veel smaak heeft de courgette op zich niet. Gezond is ze wel, met 0 mg cholesterol, 0,1 g verzadigde vetten en  2,5 g suikers per 100 gr is ze een droom voor iedereen die wil lijnen. Daarbij komt nog dat er in 100 gram courgette al 28% van je dagelijkse behoefte aan vitamine C zit.

Ze is ook gemakkelijk te kweken. Voorzaaien in april, een beetje water geven, uitplanten eind mei en bijna gegarandeerd groeit je plant goed. Daarna heb je er bijna letterlijk geen werk meer aan. Geef de plant genoeg plaats (toch wel bijna een vierkante meter per plant) en in juni kan je oogsten naar hartelust. In ons klimaat is de courgette niet kieskeurig.

Koken met courgette is niet altijd evident vind ik zelf. Ik heb 2 soorten in de tuin: de bolcourgette (Ronde de Nice) en een lange Italiaanse variant. En op de duur weet je echt niet meer wat maken.

De ronde courgette is gemaakt om op te vullen. Lekker met rijst paprika, tomaten, veel kruiden en iets dat een uitgesproken smaak heeft zoals feta. Een te flauwe vulling maakt je hele gerecht flets. Wees dus niet bang van wat pikante kruiden of scherpe kazen. Met de andere courgettes maken we graag soep. Die is makkelijk in te vriezen voor een frisse avond, een snelle lunch of om te bewaren tot de herfst. Maak maar plaats in die diepvriezer, want er komen nog groenten om te bewaren.

Van de lange courgette kan je ook slierten maken à la Bekkari voor een ultra-gezonde spaghetti,
bij Jeroen Meus vind ik een steviger alternatief: een courgetteschotel met aardappel, salie en Taleggio-kaas.

Maar niet alles moet vers worden klaargemaakt. Stoven en invriezen is ook een perfecte manier om de groente niet slecht te laten worden en ze even te bewaren voor later in sauzen of een stoofpotje. Wist je dat je zelfs courgettes kan inmaken? Gewoon puur of zoet-zuur. Perfect als extra beleg op je broodje met kaas, en het neemt meteen minder plaats in in de diepvries.

Laat ze deze week smaken, de courgettes!

De jongen met de paprika

De jongen met de paprika

Elizabeth en haar Duitse tuin

Elizabeth en haar Duitse tuin