Heilig kruid

Heilig kruid

De moestuin is voorzichtig aan het groeien - als een diesel trekt hij zich op gang. In vergelijking daarmee is de kruidentuin een stuk sneller. En voor veel liefhebbers binnen handbereik. Ook al heb je niet de plaats voor een moestuin, een kruidenhoekje of -bak behoort veelal wel tot de mogelijkheden. Er zijn zo veel mooie oplossingen om het elegant in je tuin(tje) te integreren. En niets is leuker dan tijdens het koken enkele verse kruiden te plukken.

Een moestuinbak op hoogte, liefst tegen een zonnige muur, is handig om alle basiskruiden te kweken. Zelfs op een balkon kan hij zorgen voor een dagelijkse portie kruiden. Met een grotere vierkante meter heb je plaats om ook ongewone kruiden te kweken of enkele verschillende varianten van pakweg basilicum te planten.

Neem meteen een goede start door plantjes aan te kopen die je in alle tuincentra kan vinden.  Koop wat je niet zelf kan zaaien, of wat te veel tijd nodig heeft om groot te worden - je hoeft je geduld niet op de proef te stellen.

Toen ik begon met tuinieren, kocht ik zelf ook een voorraadje kruidenplanten: rozemarijn, tijm, citroentijm (lekker bij vis of in cocktails), salie en bieslook. Die plantjes zijn door de jaren heen enorm gegroeid - van het struikje tijm bijvoorbeeld kan ik al stuk ‘scheuren’ om het elders weer te laten groeien. Smaakvol, vol karakter én de bijen zijn er dol op. Die noeste werkers verdienen ook wel eens een beloning. Om dezelfde reden heb ik ook een vrij onbekend kruid staan: hysop. De naam is afgeleid van het Hebreeuws voor ‘heilig kruid’. De smaak zou je kunnen omschrijven als bittere munt.

Elk jaar vul ik de kruidentuin een beetje aan. Dit jaar kocht ik dragon en een bijzondere bieslook of pijplook met hele dikke stengels en mooie witte bloemen. Het smaakt minder sterk dan gewone bieslook en dat is vaak aangenaam in een frisse salade.

Niet elk kruid hoef je natuurlijk te kopen, je kan er ook wat zaaien. Ze groeien snel genoeg om hetzelfde jaar te gebruiken. In het voorjaar zaaide ik koriander, dille en basilicum. Hoewel vaak wordt gezegd dat dille een éénjarige plant is, kan je die gewoon laten staan en in het najaar afknippen tot aan de grond. Als de plant sterk genoeg is, groeit ze het volgende jaar gewoon terug.

Buikje

Buikje

Liliane gaat met pensioen

Liliane gaat met pensioen