Kleine succesjes

Kleine succesjes

Tuinieren is volharden. Af en toe een klein succesje is de ideale arbeidsvitamine. Drie in één week, ik kan er weer even tegen.
 
 1. De eerste lentewortels zijn geoogst. Zo simpel als ik het hier neerschrijf, zo bewerkelijk was het proces om daarin te slagen. De derde poging bleek de goeie. Twee jaar geleden probeer ik ze in volle grond te zaaien – daarvoor bleek onze leem/kleigrond veel te zwaar. Vorig jaar zaaide ik ze in zakken, maar die droogden zo snel weer uit dat de wortels niet eens wilden kiemen. Dit jaar zaaide ik in een grote verhoogde bak, gevuld met een mengsel van pure potgrond en wit zand. Dat bleek de juiste methode: deze week kon ik pronken met een handvol mini-lentewortel, kaarsrecht en onweerstaanbaar van smaak.
 
2. De basilicum blijft dit jaar leven. Vorig jaar waren de ambities groot, maar de opbrengst miniem. Van de vier verschillende soorten basilicum die ik in volle grond zaaide, groeide er geen enkele zoals het moest. Het bleven miniplantjes die bleven steken in het stadium van belofte, ver weg van de glimmende blaadjes die in reclamespots zo parmantig op schijfjes mozzarella neerdwarrelen. Dit jaar zaaide ik binnen voor en plantte ze uit in de serre, naast de tomaten. Dat bleek een veel vruchtbaardere methode.
 
3. Meest van al ben ik nog verguld met mijn kropjes sla. Eigenlijk lust ik niet eens sla: ze is me altijd te bitter. Dus blijven ze meestal staan, tot ze uitgegroeid zijn tot misvormde slatorens. En toch wilde ik dit jaar opnieuw proberen, want op een zomerse tafel vind ik sla nog altijd een must. Bovendien vond ik online twee soorten die me erg aanspraken: buttercrunch en ‘klein Duimpje’. Allebei smaken ze eerder zoet dan bitter en ‘klein Duimpje’ levert slakroppen van een 15-tal centimeter op. Ideaal voor wie zo’n grote supermarktkrop nooit meester kan.
 
Blijven proberen dus. Ook al lukt het niet meteen en denk je dat pakweg sla of rode bieten niet aan jou zijn besteed. Andere grond, andere plek, andere variëteit, en wie weet welk klein succesje ligt er daarna voor het rapen…

Elizabeth en haar Duitse tuin

Elizabeth en haar Duitse tuin

Buikje

Buikje