Ongeduld

Ongeduld

Ik denk dat het op school is begonnen, die liefde voor tuinieren. Om precies te zijn: bij juffrouw Huguette. Zij leerde ons hoe we in enkele dagen tijd konden zaaien en oogsten, met enkele lagen vochtig keukenpapier, en daarop enkele zaadjes. Enkele dagen later waren die zaadjes tuinkers geworden. Niet dat het tuinkers voor ons kinderen zo’n delicatesse was, maar we hadden met eigen ogen een wonder aanschouwd. En zo snel! Daarom kiezen ook de juffen van nu blijkbaar nog vaak voor tuinkers: omdat het zo snel gaat, en kinderen geen twee weken kunnen wachten tot er iets gebeurt. Niet dat ik intussen zoveel meer geduld hebt gekweekt dan toen, maar goed.

In elk geval weet ik nu dat je het ook kan doen met zaadjes van radijs, zonnebloem, prei- en ajuinscheuten, worteltjes, rode biet, sla, erwten, spinazie, rode kool, rucola, koriander, basilicum en venkel. Kies best voor biologische zaden, dan zitten er geen ontsmettingsmiddelen op.

Niet te vroeg?

Vochtig keukenpapier (of watten) is lang niet de enige methode. In gewone bloempotjes met een laagje potgrond lukt het ook prima. Je strooit de zaden erop en daarboven een laagje zand. Na enkele dagen kiemen de zaadjes al en na een week kan je ze al oogsten en gebruiken.

Een iets arbeidsintensievere manier is in een bokaal. Strooi een koffielepel zaadjes in de bokaal en giet er water over. Dek de bokaal zorgvuldig af met een gaasdoek. De volgende dag laat je het water uitlekken, zo zit er genoeg vocht in de pot om het kiemen te doen starten. Geef je pot twee keer per dag water (om te spoelen) en laat het meteen weer uitlekken. Na een week zijn je kiemgroenten volgroeid! Er bestaan ook bokalen die al een deksel met een gaasje hebben, klaar om te gebruiken.

Kiemgroenten kan je in principe het hele jaar door kweken. Ideaal dus voor de moestuinierder die al aan de kerstdis peilt wanneer welk familielid dit jaar in actie wil schieten met tomaten. ‘Niet te vroeg, niet te vroeg, dat heeft allemaal geen zin’, klinkt het dan. Jaja.

… of toch vroeg?

Ja, stél nu, dat je dit jaar extra vroeg wil beginnen met die tomaten, ook al zwoer je tijdens het kerstdiner nog dure eden. Dan heb je wel wat hulp nodig, want zonder voldoende warmte en licht krijg je lange, dunne en zwakke planten. Met een kweekkas waar verlichting (en vaak ook verwarming) in zit, kan je je helemaal laten gaan en vroeg in de zomer al rode tomaten oogsten terwijl alle andere kwekers naar groene, niet-rijpe tomaten zitten te staren. Maar daar doet ik dus niet aan mee. Ik heb geduld. En veel.

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

 

Doe de kiemtest!

Doe de kiemtest!

10 goede voornemens

10 goede voornemens