Doe de kiemtest!

Doe de kiemtest!

In de lente hou je grote schoonmaak, alles op zijn plaats, om in de winter vast te stellen dat de halve inboedel zich heeft verspreid. Zo is het ook met de zaadjes voor de tuin, die ik in het voorjaar mooi per maand sorteer. ’s Zomers is de orde al zoek en tegen het eind van de zomer zijn ze verspreid over pakjes, enveloppen en doosjes met krabbels erop die soms niet eens meer te ontcijferen zijn. En ’s winters vind je nog zakjes in een oude jas en enkele bonen in een tuinbroek. Nieuwe zaden die dit jaar zijn geoogst en oude zaden door elkaar. Chaos.
Idealiter hou je je zaden netjes in een afgesloten pot in de koelkast, maar wie heeft daar plaats en tijd voor? En hoe weet je of ze nog bruikbaar zijn? Zaden van erwten, radijzen en tomaten kan je bijvoorbeeld jaren bewaren, andere nemen snel af in kwaliteit. Wel: doe de kiemtest!
Leg enkele zaadjes op een rij op vochtig keukenpapier. Hou goed bij welk zaadjes wat is - geloof me: dat is nodig. Hou het keukenpapier vochtig en zie wat er de dagen erna gebeurt. Op het pakje van de zaadjes kan je zien hoe lang zaden nodig hebben om te kiemen, dus hou er rekening mee als je elke dag met argusogen de zaadjes bestudeert.
Als de zaden allemaal kiemen, is het zaad uiteraard nog perfect bruikbaar. Is het fiftyfifty, dan hou ik de zaden, maar zaai ik ze een beetje dikker als het moment gekomen is. Als twee derden of meer van het zaad niet kiemt, dan hou ik het voor bekeken en gooi ik het zakje weg. In tuinieren kruipt te veel werk — en plezier — om te staan staren naar aarde waarin niets wil kiemen. Anders gezegd: weg dus met die rommel. Tijd om nieuwe groenten te ontdekken.
Zoals jullie weten, kweek ik alles biologisch, dus bestel ik ook alleen maar biologische zaden. Nu surf ik al eens rond op verschillende websites en stop van alles in het winkelmandje. Eens mijn tuinplan af is - daar kom ik volgende week op terug - gooi ik het overbodige er weer uit  en klik ik op bestellen. Dan is het wachten op het leukste postpakket van het jaar.


Nieuwsgierig waar ik mijn zaden zoal koop? Hier vind je alvast biologische zaden terug:
www.mijnbiotuin.be
www.biologischzaad.nl
www.zahraseeds.nl
www.bolster.nl
denieuwetuin.be
www.ecoflora.be

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

Frisse citroentaartjes

Frisse citroentaartjes

Ongeduld

Ongeduld