Pas op voor Netflix

Pas op voor Netflix

Netflix kijken blijft niet zonder gevolgen. Na urenlang Mad Men steekt altijd weer de drang op om retro designspullen te bestellen en Chef's Table verleidt je tot dure restaurantbezoeken. Andere gevolgen zijn minder kwalijk. Door de hartverscheurende film 'Okja' zag ik alleen nog maar het beest achter de burger en besloot ik geen vlees meer te eten.
En dan was er nog die documentaire waarvan ik de naam niet meer weet, maar des te beter waarover die ging: twee boeren die een rusthuis voor dieren hadden geopend. Varkens, koeien, legkippen beleefden er een onbezorgde oude dag en mochten er sterven zoals de meesten van ons. Door ouderdom, in plaats van door een elektrisch pistool.
In Belgiรซ en Nederland heb je zo enkele boerderijen. Eentje heet 'Het beloofde varkensland', je kan er workshops varkens masseren volgen. De uitbaters heten zichzelf De Familie Bofkont - ik verzin het niet. Tegelijk: als ik zo'n boerderij zou hebben, liet ik mijn naam meteen veranderen naar Bofkont.

De verkeerde bloemkolen

Je bent jong en je leert bij. Dingen die je niet kan weten als beginner en dingen die je zou moeten weten, en alles daartussen.
Neem nu het verschil tussen 'winterprei' en 'winterbloemkolen'. Winterprei plant je 's zomers en oogst je 's winters - logisch. Winterbloemkolen daarentegen plant je 's zomers en oogst je... in april. Verwarrend, toch? Kan het mij dan kwalijk worden genomen dat ik er al van uitging dat de winterbloemkool mislukt was omdat ik zo weinig beweging zag?

Even groot was de verwarring van mijn schoonvader Achiel, moestuinier sinds meer dan een halve eeuw en dus wel wat gewend als het op de grillen van de natuur aankomt. Vorige week presenteerde hij mij een pas geoogste, perfect gevormde, nog krakende winterbloemkool, een half jaar te vroeg. De enige verklaring kan zijn dat hem de verkeerde plantjes werden verkocht. Ze heeft gesmaakt, en zo zie je maar dat als iets 'fout' gaat, je toch nog altijd goed bezig bent.

Ja, er moet nog zand zijn

Met het natte weer is het een echte modderpoel in de kippenren. Dat is niet alleen een vuile boel, maar ook ongezond voor onze 5 diva's, stuk voor stuk genoemd naar charmezangeressen van vroeger en nu. Kippen hebben namelijk nood aan een stofbad. Door zich te wassen met zand, ontdoen ze zich van parasieten. Zorg dus voor een zandbad onder een afdakje en ze kunnen met hun fluffy achterwerk in het zand wroeten.

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

Knollen

Knollen

Het vergeten pad

Het vergeten pad