Rolcake met frambozen

Rolcake met frambozen

Wat is er beter dan een klassieker met kerst? Voor mij geen fancy gerechten en moderne baksels, geef mij maar een kitscherige rolcake.
Een rolcake mag niet te droog zijn en mag ook niet scheuren. Daarom geef ik graag mijn go-to receptje voor een perfecte rolcake.
Om een echte rolbiscuit te maken klopt je normaal je eieren warm en dan koud, maar ik ga hier te werk op de koude manier. Het gebak is iets voller, maar perfect oprolbaar en zeer lekker.

Recept

Dit recept vult een volledige bakplaat (van normale grootte) waarmee je afgewerkte rol krijg van ± 28 cm = 10 personen.

Ingrediënten

Rolcake

  • 8 eierdooiers
  • 4 eiwitten
  • 150 gr suiker
  • 80 gr bloem
  • 20 gr maïzena

Vulling

  • 500 gr mascarpone
  • 4 el frambozenconfituur
  • 100 gr verse frambozen
  • 125 ml slagroom (40% vet)
  • tikje rode kleurstof als je meer contrast wil in de vulling (zie foto's onderdaan)

Bereiding

Verwarm je oven voor op 220 graden.
Klop de eiwitten stijf met 75 gr suiker.
Klop in een andere kom de eierdooiers samen met de rest van de suiker (75 gr) tot het licht en schuimig is.
Spatel de eiwitten voorzichtig onder de eierdooiers.
Zeef de bloem met de maïzena boven het mengsel en spatel het onder tot je een mooi glad mengsel krijgt.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en giet het mengsel erop. Strijk het mooi glad met behulp van een spatel, probeer het mengsel zo gelijkmatig mogelijk te verdelen.
Bak de biscuit in de oven (zorg dat die zeker op temperatuur is) voor 13 à 15 minuten tot het mooi goudbruin is.
Leg een propere theedoek klaar en snij voorzichtig te randjes los van je biscuit. Draai hem om op de theedoek, verwijder de bakplaat en laat zo afkoelen. Laat het bakpapier op de biscuit, dit dient om de biscuit niet te doen uitdrogen.
Klop ondertussen je mascarpone met de room luchtig samen met de frambozenconfituur (en eventueel de kleurstof).
Pas als je biscuit helemaal is afgekoeld haal je het bakpapier weg en bestrijk je die met het mascarponemengsel. Hou nog ± een vierde van het mengsel over om je rol te bestrijken
Rol voorzichtig de korte kant van de biscuit op tot je een mooie rol hebt. Plaats ze op een serveerschaal en bestrijk met de rest van het mascarponemengsel. Decoreer met verse frambozen en laat nog een uur opstijven in de koelkast.

In deze rolcake heb ik extra kleurstof toegevoegd aan de vulling.

In deze rolcake heb ik extra kleurstof toegevoegd aan de vulling.

10 goede voornemens

10 goede voornemens

Knollen

Knollen