Lijk in de kast

Lijk in de kast

De vorige eigenaars van dit huis waren wellicht lieve oude mensen. Te oordelen aan post die soms nog nakomt, hielden ze van wijn, georganiseerde busreizen en steunden ze goede doelen. Deze week viel er echter een lijk uit de kast: in een afgesloten dressoir op zolder vond ik een voorraadje glyfosaat, beter bekend onder haar artiestennaam Roundup. Biologische tuiniers waren ze dus alleszins niet, maar dat waren er vroeger nu eenmaal weinig. Roundup gebruiken was even normaal als pakweg roken op café. Maar nu niet meer. Nu weten we beter. Roundup komt er niet meer in, en zeker niet bij ondergetekende, die geen druppel pesticide in haar tuintje toelaat en die alles biologisch probeert te bestrijden. Onkruid, dat zijn ook planten, zeg ik dan, planten die groeien waar er licht en leven is, voortkronkelend en –kruipend naar een plantwaardig bestaan. Gras in de tuin vinden we mooi, maar gras op de oprit moet weg – is dat dan ook onkruid, of eerder een kwestie van gewenste- en ongewenste plantengroei?
 
Zelfs met bovenstaande filosofieën was ik nog niet van de Roundup verlost, daar op zolder. Met het schaamrood op de wangen reed ik in het containerpark en parkeerde zo dicht mogelijk bij het hoekje voor Klein Gevaarlijk Afval, kwestie van de walk of shame zo kort mogelijk te houden.
 
Op de weg naar huis vroeg ik me af hoe het nu eigenlijk zat met die Roundup. Is het nu verboden of niet, want dat glyfosaat kankerverwekkend is, daar was iedereen het toch over eens?
 
Niet dus. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek zegt dat de stof “waarschijnlijk” kankerverwekkend is. Maar het Europees Agentschap voor de Voedselveiligheid, EFSA, spreekt dit dan weer tegen. ’t Is te zeggen: de onderzoeken van het agentschap heeft er geen bewijzen van gevonden.
 
Als zelfs de wetenschappers het niet eens zijn, hoe zou de politiek het dan wel kunnen zijn? De Europese Commissie is voor een verlenging van het gebruik van glyfosaat met 5 tot 7 jaar. Het Europees Parlement is dan weer voor een totaalverbod vanaf 2020. Ook binnen Europa zijn de meningen verdeeld - uiteraard. Frankrijk, Oostenrijk en Italië zijn tegen, Nederland voor. België was eerst voor, maar steunt sinds vorige week het volledige verbod. Sinds deze zomer is het gebruik door particulieren verboden, maar is Roundup wel nog te koop, omdat het een andere (federale) bevoegdheid is om de verkoop te verbieden. Een klucht is het. Verwacht wordt dat het verbod er uiteindelijk komt, maar dit kan wel nog even duren.
Velt, de Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, strijdt al lang voor een pesticidevrije landbouw. Ze wil tegen 2020 alle glyfosaat uit de winkelrekken. En hopelijk ook uit alle (zolder)kasten thuis. Doe jij mee?

Tips van Velt tegen onkruid op je oprit:

1. Manueel verwijderen

Om ongewenste kruiden tussen voegen te verwijderen, bestaat er een speciale voegenkrabber die bestaat uit stalen nagels. Hiermee kun je rechtstaand het kruid van tussen de voegen krabben.

2. Mechanisch verwijderen

Op halfopen en gesloten verhardingen kun je het onkruid wegmaaien met een motorzeis met een draadkop. Je kunt op vele motorzeisen ook een kleine borstelkop monteren waarmee je het kruid wegborstelt. Verwijder steeds de losgemaakte kruiden.

3. Thermische kruidbestrijding (op alle verhardingen)

Door de verhitting droogt de plant uit. Enkel het bovengrondse deel van de plant sterft af, de wortel blijft bestaan. Enkel door herhaaldelijk te branden, zal de plant uitputten en verdwijnen. Met heet water vernietig je eveneens ongewenste kruiden.`

Alle tips kan je ook vinden op de website van www.velt.be!

 

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

(Foto François De Heel voor Velt vzw)

Kippen in de moestuin

Kippen in de moestuin

De comeback van de boerenkool

De comeback van de boerenkool