Het vergeten pad

Het vergeten pad

In tuinboeken vind je genoeg uitleg over waar je moestuinbedden moet aanleggen, maar wat met alles errond? Ik weet nog dat ik het eerste jaar van mijn moestuinavontuur meer tijd en energie stak in onkruid wieden op de paadjes dan in het tuinieren zelf. Vandaar deze ode aan het moestuinpad; het verdient ook aandacht! En nu de winter in aantocht is, is het zelfs het ideale moment om ermee te beginnen. Hop naar buiten!
 
Het eerste probleem met een pad rond de moestuin is uiteraard ongewenste beplanting, onkruid dus. Een betonnen pad zou daar meteen komaf mee maken, maar laten we dat vooral niet doen. Het is lelijk, duur en hoort niet thuis in je natuurlijke moestuin.
 
Gras is een mooi alternatief: ook al groeit er niets in de moestuin, er is altijd een beetje groen te zien. Gras heeft ook het voordeel dat onkruid er niet of amper tussen komt. Zorg er wel voor dat de breedte van de paden overeenkomt met de breedte van jouw grasmaaier, anders komt het niet goed. Nadelen: het gras vergt uiteraard wel wat onderhoud en elk jaar steek je best de randen mooi af zodat het gras de moestuinbedden niet inpalmt. Als het in de zomer heel warm en droog is, neemt het gras ook wat water af van je planten, maar dat valt allemaal wel mee.
 
Ik heb in mijn tuin schors en houtsnippers rond de moestuinbedden, maar bij de aanleg ervan ben ik wat slordig geweest. Alles ligt los op de aarde, die ik toen onkruidvrij had gemaakt. Daardoor komt er intussen weer wat onkruid door en heb ik af en toe wel een klusje te klaren. Om het echt goed te doen, leg je best een laag compost onderaan met karton daarboven om de grond wat beter af te sluiten van de lucht. Onkruid zal je sowieso wel krijgen, en elk jaar een beetje schors of houtsnippers aanvullen is niet veel werk.

 

Begin nu!

Ben je van plan om een stukje van de tuin in te richten om je eigen verse groenten te kweken, dan is nu hÊt moment om eraan te beginnen. Toen ik begon heb ik een serieus stuk gras mogen verwijderen. Als je dit nu doet, en niet zoals ik deed in de lente, hoef je eigenlijk alleen maar de plakken gras om te draaien, te bedekken met bladeren of compost en laat liggen tot het seizoen begint. Daarnaast is het ook interessant om je bodem te laten analyseren. Het klinkt als veel gedoe maar het is niet zo moeilijk en je krijgt een heel goed zicht op wat de bodem in jouw tuin nodig heeft. Uit recent onderzoek blijkt dat 1 op 8 bodems niet gezond zijn, en dan is het geen goed idee om er je eigen groenten op te kweken. Bestel nu dus je ontledingskit, stuur een zakje aarde op en als je grond dan nog tekorten heeft kan je die nu nog in orde brengen. Alle info vindt je op www.bdb.be

Eerder verschenen in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws

Pas op voor Netflix

Pas op voor Netflix

Vorst in de herfst

Vorst in de herfst